ZAŠTITI UČENIKA LUKU BABIĆA I KAZNITI PROFESORKU NEVENKU MILIČIĆ

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) će zahtevati od Treće beogradske gimnazije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnoiološkog razvoja da suspenduje profesorku sociologije Nevenku Miličić i udalji je sa nastave zbog cepanja antifašističkih plakata i pozivanja na linč učenika Luke Babića i sedam gimnazijalaza koji su povodom Dana Republike odlučili da u okviru škole obeleže jubilarnu 80. godišnjicu.

 

Učenici koji su isprovocirani besramnim istorijskim revizionizmom su digli glas protiv politike zaborava ističući da nije pravedno zanemarivati i zaboravljati istorijske činjenice koje su ideološki nepodobne. Oni su istakli da obrazovni sistem, odnosno prosveta, ne pruža učenicima nikakva znanja o SFRJ, a vrlo skromna znanja (na granici sa nikakvim) o Drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije. To je bio razlog zašto su se učenici Treće beogradske gimnazije odlučili da u okviru škole obeleže Dan Republike, 29. novembar.

 

Tim povodom oni su napravili samoinicijativno 14 plakata koji tematizuju tekovine SFRJ sa nekoliko ličnosti čije biografije su prepoznali kao važne.

 

Profesorka sociologije Nevenka Miličić je pred punim hodnikom učenika histerično iščupala postere sa zida, zgužvala ih i bacila na pod. Ona je učenike nazvala “komunjarama” i “satanistima” zbog plakata koji govore o Beogradskoj konferenciji 1961. godine, izgradnji Novog Beograda, antifašističkoj borbi i partizanima. Nakon toga, ona je pisala autorske tekstove po opskurinim desničarskim sajtovima pozivajući na linč učenike koji su samoinicijativno organiziovali ovu izložbu.

 

SKOJ smatra da je ovako ponašanje profesora neprimereno i da Nevenka Miličić mora biti udaljena iz obrazovnog procesa i trajno joj biti zabranjen rad u obrazovnim ustanovama zbog ideološke netrpeljivosti i pristrasnosti što je u suprotnosti sa Zakonima i Ustavom Republike Srbije. Nevenka Miličić je svojim potezima ugrozila bezbednost đaka koji su organizovali ovu izložbu, te stoga mora biti adekvatno kažnjena.

 

SKOJ će organizovati niz protestnih aktivnosti usmenrenih protiv nasilja prema đacima Treće beogradske gimnazije sa ciljem njihove zaštite. Mi kao organizacija koja učestvuje na listi Ruske stranke smo jedina lista koja se u ovom izbornom procesu zalaže protiv istorijskog reizionizma. Naša omladinska organizacija će organizovati kampanju kako bi se udaljila profesorka koja poziva na linč svoje đake i zahtevaće da se đaci Treće beogradske gimnazije zaštite. Naš omladinski Savez će oragnizovati kampanju pozivajući svoje aktiviste i omladinu da slede primer đaka Treće beogradske gimnazije i organizuju slične izložbe po obrazovnim ustanovama širom Srbije.

 

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

07.12.2023.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM – MI SMO POBEDILI, POBEDIĆEMO OPET! SREĆAN PRVI MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA! PRVOMAJSKI PROGLAS NKPJ I SKOJ-a KOMUNISTI NA BEOGRADSKIM IZBORIMA NA LISTI RUSKE STRANKE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A