VEČNA SLAVA ŽRTVAMA NATO-a – DA SE NE ZABORAVI

Na današnji dan, 24. marta, pre tačno petnaest godina otpočela je zločinačka NATO agresija na SR Jugoslaviju. Mi se danas sećamo svih nevinih žrtava NATO-a u našoj zemlji, poručujemo da NATO zločine ne zaboravljamo, da ne opraštamo već da zahtevamo da svi odgvorni moraju da se suoče s pravdom, i da nikad nećemo dozvoliti da Srbija postane deo ovog zločinačkog imperijalističkog saveza.

24031

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) su kao i svake godine odali počast palim žrtvama polaganjem venaca kod spomenika „Večna vatra“ na Novom Beogradu, koji je podignut u slavu i spomen svim nevinim žrtvama NATO agresije, a koji je danas u razočaravajuće zapuštenom stanju koje realno oslikava odnos koji buržoaske vlasti u Srbiji imaju prema ovoj velikoj tragediji i nepravdi koja je zadesila naš narod i našu zemlju. Za ovu priliku, okruglu godišnjicu agresije, želeli smo posebno da ukažemo da su najodgovorniji za brojna zlodela počinjena tokom i posle NATO agresije i posle petnaest godina od njenog otpočinjanja na slobodi, da niko nije osuđen, a da su marionete zapadnog imperijalizma, buržoaske vlasti u Srbiji, cinično se rugajući NATO žrtvama povukle optužnicu pred Međunarodnim sudom pravde za zlodela koja su njihove gazde počinili. Aktivisti NKPJ-a i SKOJ-a su prilikom polaganja venaca sa sobom nosili transparente na kojima su bili likovi najodgovornijih pojedinaca: Bila Klintona, Medlin Olbrajt, Tonija Blera, Gerharda Šredera, Žaka Širaka, Havijera Solane, VeslijaKlarka, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja ispod čijih fotografja je pislao „UBICA JE NA SLOBODI“.

24032

24033

 

Pored današnje javne manifestacije, NKPJ i SKOJ su u sklopu aktivnosti vezanih za obeležavanje tragičnog jubileja uzeli učešće u radu međunarodne konferencije „Da se ne zaboravi – globalni mir protiv globalnog intervencionizma i imperijalizma“, održane u Sava Centru 22.-23. marta u organizaciji Beogradskog foruma za svet ravnopravnih. Beogradski forum je najrelevantnija antiratna organizacija koja deluje u Srbiji kao punopravna članica Svetskog saveta za mir (WPC). Da podsetimo da je Svetski savet za mir neraskidivo vezan s progresivnom revolucionarnom borbom radničke klase na globalnom planu, te i da su brojne frontovske antiratne i antimperijalističke organizacije Međunarodnog komunističkog pokreta osnivači i članovi ovog najvećeg antimperijalističkog saveta na svetu koji je žestoko osuđivao NATO intervenciju 1999. godine protiv SR Jugoslavije, koji je organizovao brojne akcije i proteste solidarnosti, a pojedini predstavnici WPC su uzeli i učešće u odbrani naših mostova i drugim solidarnim simboličnim akcijama u Jugoslaviji po kojoj su tada padale NATO bombe. Otud je na ovom masovnom skupu značajan broj delegacija iz inostranstva bio sačinjen od članova komunističkih partija, komunističkih omladina i frontovskih komunističkih antimperijalističkih organizacija. To je bila sjajna prilika da se ponovi naša zahvalnost na solidarnosti koje su partije i pokreti pružili našem narodu u njegovoj pravednoj borbi protiv udarne pesnice zapadnog imperijalizma, kao i da se razmene gledišta na tu tragičnu epizodu ali i na najnovije agresivne pretnje i intervencije koje NATO izvodi širom sveta, trenutno najočiglednije u Ukrajini i Venecueli.

Delegati NKPJ-a i SKOJ-a su obavili brojne bilateralne susrete sa stranim delegacijama, a skojevci su imali i posebne sastanke s predstavnicima Svetske federacije demokratske omladine koja je takođe uzela učešće u radu konferencije. Pored ostalih tema, na svim spomenutim sastancima izneseni su predlozi o aktivnostima kojima ćemo u ovoj godini zajedno obležiti tragičan jubilej.

U sklopu zvaničnog dela rada konferencije skupu se obratio i Prvi sekretar SKOJ-a drug Aleksandar Đenić čije je energično izlaganje izazvalo veliko interesovanje okupljenih.

24034

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U nastavku teksta vam prenosimo govor druga Đenića:

15 GODINA NATO AGRESIJE

Drage drugarice i drugovi,

dragi prijatelji,

sve Vas srdačno pozdravljam ispred Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Iskoristiću priliku da pozdravim našeprijatelje iz Beogradskog foruma, koji su organizovali i ovaj skup povodom tragičnog jubileja 15 godina od zločinačke NATO agresije. Takođe, pozdravljam naše drugove iz Svetske federacije demokratske omladine, kao i drugove iz Svetskog saveta za mir. Dozvolićete mi da posebno pozdravim brojne delegate komunističkih partija, komunističkih omladina i drugih komunističkih frontovskih organizacija koji su i danas ovde sa nama, i to ne samo zato što ja predstavljam jednu komunističku organizaciju, već zbog toga što su te organizacije organizovale najmasovnije proteste u svojim zemljama tokom bombardovanja naše zemlje.

Drugarice i drugovi,

NATO pakt je osnovan kao udarna pesnica zapadnog imperijalizma, u cilju interesa odbrane krupnoga kapitala i porobljavanja drugih naroda. Zemlje SAD-a i EU-a su imale odlučujuću ulogu u njegovom stvaranju. Ove zemlje su od osnivanja ovog zločinačkog pakta vodile agresivnu politiku prema miroljubivim narodima, a imale su vodeću ulogu u razbijanju SFR Jugoslavije, dok se kontinuitet te politike ogeldao u zločinačkoj NATO agresiji na SR Jugoslaviju, a kasnije secesiji Južne srpske pokrajine Kosova i Metohije. NATO pakt je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, uništavao 78 dana jednu suverenu zemlju. Ta agresija je odnela preko 4000 života (uglavnom civila), preko 10.000 ih je bilo ranjeno, uništavana su industrijska postrojenja, putevi, domovi, gađani su civilni objekti, a celokupna operacija „Milosrdnog anđela“ je začinjena kasetnim bombama i osiromašenim uranijumom. Kasnije posledice bombardovanja i zagađenja životne sredine ogledaju se u povećanom broju obolelih od karcinoma za 20%, dok su smrtni slučajevi porasli za 25%, a porast leukemije i limfona za čak 110 %, dok je njihova smrtnost uvećana za čak 118%. Takođe, zagađivanje reka, zemljišta i drugih delova ekosistema ima dalekosežne posledice po stanovnike naše domovine. Po sličnom scenariju, nepoštujući međunarodno pravo i volju naroda NATO pakt je kasnije mimo odobravanja međunarodne zajednice stvarao brojna žarišta: u Afganistanu, Iraku, Libiji…

NATO paktnijeuspeo da slomiotpornarodaJugoslavijezločinačkomagresijom, ali je uspeoprekopetekolone da u petooktobarskompuču 2000. godineispunisvojeciljeve i pretenzije. Od tad, pa do danas, marionetskirežimipočevodKoštunice i Đinđićanačelu, prekoBorisaTadića, a zaključnosaDačićem i Vučićem, su se smenjivali. Zajedničko ovim režimima je da su sve radili po nalogu Brisela i Vašingtona. SR Jugoslavija je nakon petooktobarskog puča odmah pristupila lihvarskim institucijama u službi imperijalizma MMF-u i Svetskoj banci, Partnerstvu za mir, koji je prva stepenica u ulaska u NATO, zatim je počela da se zadužuje kod zapdnih kreditora, dok je sa druge strane domaći finasijski sektor uništen. Marionetske vlasti su odmah prionule „radu“ približavanja Srbije imperijalističkoj tvorevini EU, koja je u službi krupnog kapitala i tamnica naroda. U skladu sa takvom politikom, izvršena je deindustrijalizacija zemlje, a fabrike, koje je radni narod stvarao decenijama u doba socijalizma su otete i poklonjene domaćim tajkunima i stranom krupnom kapitalu. Rudna i prirodna bogadstva su rasprodata budzašto. Zdravstvo je sistematski uništavano, a iz godine u godinu se sve više favorizuju privatne usluge u zdravstvu na uštrb državnih. Znanje se postepeno pretvara u robu, a ekstremna komercijalizacija obrazovanja otpočinje primenom Bolonjske deklaracije 2006, koja je potpisana 2003. godine. Državna zajednica Srbije i Crne Gore 2005. godine potpisuje sporazum koji NATO paktu omogućava nesmetano kretanje po putevima Srbije, a da su pritom njihovi pripadnici oslobođeni bilo kakve odgovornosti. Po nalogu imperijalista sa zapada, Srbija 2006 godine donosi ustav, koji je zaokružio proces restauracije kapitalizma, ukinuvši dominaciju društvenog oblika svojine i vlasničke strukture nad sredstvima za proizvodnju, dok je sa druge strane legalizovao pljačkanje građana privatizacijom i po ugledu na onome na čemu se zanivaju ustavi u EU uveo neprikosnovenost privatne svojine. Takođe, ovim ustavom Kosovo i Metohija je dobilo znatno labaviji status, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina, čime je data mogućnost pravljenja novih satelita od strane imperijalizma i dodatnog usitnjavanja naše zemlje. SR Jugoslavija koja je trebalo da bude nukleus obnavljanja SFR Jugoslavije je 2006. na nameštenom referendumu uz pomoć marionetskog režima u Crnoj Gori, na čelu sa Milom Đukanovićem razbijena, što se uklapa u kontinuitet politike imperijalizma u daljem procesu razbjanja SFRJ. Jedna od završnih faza u procesu razbijanja SFRJ je učinjena od strane proimperijalističkog režima Dačića i Vučića, koji su potpisali Briselski sporazum, koji je faktički priznao Južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu.

Sve nabrojane okolnosti su doprinele da danas u Srbiji mladi ljudi nemaju, niti vide u njoj ikakvu budućnost. Marionetski režimi u Srbiji, po nalogu i uzoru na EU, uspešno sprovode politiku u kojoj je preko 50% mladih nezaposleno, školarine na univerzitetima u Srbiji po ceni koštanja su na četvrtom, dok su plate od najnižih u Evropi, a uz to, studenti koji su navršili 26 godina gube pravo na besplatno lečenje. Stipendije nisu u skladu sa minimumom u skladu sa životnim standardom, a još su i neredovne. Mladi su primorani da volontiraju (kako bi navodno stekli poslovno iskustvo), a retko ko se od njih stvarno i zaposli, a onaj koji ima tu „sreću“ često je neprijavljen, ili radi na minimalcu, bilo da je slučaj da rade kod domaćih tajkuna, ili stranog krupnog kapitala. Sa tržišnom logikom kapitala, odnosno protokom ljudi, roba i usluga, mladi, svršeni kadrovi, svoju sreću traže van Srbije. To je uglavnom visokoobrazovani kadar, koji uglavnom radi za mnogo manji novac, nego što bi radio radnik iz zemlje u koju se on odselio, jer on nema izbor. Takva situacija predstavlja veliki problem za budućnost jedne zemlje, jer društvo koje je ulagalo u određenog kadra ostaje bez njega, a njegovo znanje koristi neka druga zemlja, koja je dobila gotovog kadra. Ovo je jasan pokazatelj da u takvoj utakmici siromašne i nerazvijene zemlje nemaju nikakvu šansu naspram onih razvijenih, imperijalističkih zemalja, koje su centar krupnoga kapitala.

Pored toga okupacija se vrši preko masovnih medija, obrazovnih institucija, školskih udžbenika, državnih institucija… sve u cilju očuvanja postjećeg kapitalističkog sistema. Tako smo mi u Srbiji danas svedoci revizije istorije, kako one koja se tiče Drugog svetskog rata, tako i one, koja nam je bliža, a tiče se NATO bombardovanja. Šta je zajedničko ovim fenomenima? Zajednička im je okupacija. Stoga, danas, kada se kapitalistički sistem nalazi u sistemskoj krizi, marionetske vlasti rehabilituju svoje ideološke pretke, odnosno one koji su bili u kolaboraciji sa naci – fašističkim okupatorom. Svakako da se oni plaše revolucije, koja je iskorenila glad, nepismenost, izvršila industrijalizaciju i elektrifikaciju, omogućila svakom pojedincu da se školuje i leči, da ima krov nad glavom, sve ono što je Zapadni imperijalizam uz pomoć NATO pakta narodima Jugoslavije oduzeo njenim razbijanjem i uspostavljanjem marionetskih režima koji su čitav ovaj prostor za čitavu jednu istorijsku epohu vratili unazad. U proteklih 14 godina, proimperijalistički režimi ćute o NATO ageresiji. Mada, njihova drskost ide do te mere da iza kulisa rade sve na tome da Srbiju uvuku u ovaj imperijalistički savez. Ono što je, takođe, poražavajuće i pokazuje pravi karakter vazalskog odnosa Srbije prema Briselu i Vašingtonu je i to što na našoj teritoriji slobodno funkcionišu organizacije i političke partije koje se zalažu za pridruživanje Srbije NATO paktu. Srbija je 2011. godine bila domaćin NATO samita, a 2013. godine organizovan je NATO omladinski samit koji je imao za cilj da prenese mladim ljudima neophodnost pristupanja Srbije ovoj organizaciji krupnoga kapitala, jer će u suprotnom biti u „bezbedonosnom“ riziku. Praksa je pokazala da je NATO pakt najveći bezbedonosini rizik danas u svetu, a to su na svojoj koži osetili ljudi u Srbiji kad je bombardovana od strane istog, što na ovim skupovima naravno nije spomenuto. U oba slučaja naša organizacija je iskazivala protest, želeći na taj način da ukaže javnosti na problem koji stvara NATO pakt od svog osnivanja do danas.

Danas u uslovima krize, mladima koji najviše trpe, čiji je bes i gnev opravdan, nude se brojne lažne alternative, koje su navodno protiv NATO pakta, a čiji je cilj upravo odbrana krupnog kapitala i NATO pakta. S jedne strane su tu umiveni fašisti, čija vršljanja možemo videti danas u Ukrajini (SVOBODA i DESNI SEKTOR), Venecueli, Grčkoj (ZLATNA ZORA), Mađarskoj (JOBIK) i mnogim drugim zemljama. Fašizam je svakako najveće zlo koje se pojavilo u istoriji čovečanstva i on je svakako poslednji bedem odbrane krupnoga kapitala, a svakako da predstavlja njegov najekstremniji oblik. Drugu stranu medalje predstvljaju tzv. levičarske partije poput SIRIZE u Grčkoj, DI LINKEA u Nemačkoj i slično, koje služe za tupljenje revolucinarne oštrice, koje su protiv izlaska zemalja u kojima deluju iz imperijalistčke tvorevine EU, koje imaju socijaldemokratsku orjentaciju, odnosno su na strani krupnoga kapitala, jer umesto socijalne transformacije društva, zagovaraju reformu postojećeg – što je nemoguće.

Mladi ljudi se danas susreću sa mnogobrojnim izazovima, kako u Sbriji, tako i u čitavom svetu. Imperijalizam je najviši stadijum u razvitku kapitalizma, a njegova udarna pesnica je NATO pakt. Danas mi živimo u sistemskoj kapitalističkoj krizi, a iz njegovih protivrečnosti on se ne može izvući. Ceo svet se uverio u činjenicu da je cilj zapadnog krupnog kapitala da preko NATO pakta obezbedi ekonomsko potčinjavanje i da raspolaže sa prirodnim resurisima drugih naroda. Srbija, kao i narodi Balkana, su odličan primer njihovih ciljeva.

Stoga mi poručujemo:

MIRA, SLOBODE I PRAVDE NEMA BEZ UNIŠTENJA KAPITALIZMA!

Socijalne transformacije društva, napretka i ekonomskog prosperiteta nema dok NATO drži Balkan i Srbiju pod okupacijom.

Nato ubice – napolje iz Srbije!

Nato – napolje s Balkana!

Balkan pripada balkanskim narodima!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A