ZA INTERESE PROLETARIJATA A NE BURŽUJA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) ističu da je Aleksandar Vučić pro-imperijalistički buržuj koji sprovodi grozomornu anti-narodnu politiku ali da alternativa njegovom retrogradnom režomu nikako ne mogu biti buržoaski pro-imperijalistički opozicioni lideri koji stoje iza aktuelnih “spontanih” demonstracija, jer su retrogradni koliko i on i suprotstavljeni interesima radnog naroda.

Već danima u Beogradu i unutrašnjosti Srbije navodno “spontano” protestuju “studenti i omladinci nezadovoljni izbornim rezultatima” a u suštini reč je o unapred dobro pripremljenim demonstracijama sa osmišljenim sloganima i parolama koje predvode aktivisti opozicionih buržoaskih pro-imperijalističkih lidera Saše Jankovića, Vuka Jeremića, Belog Preletačevića, zatim Demokratske stranke i drugih liberalnih reakcionara. Pored njih tu su i pristalice klerikalnih desničara koji baštine najmračnije retrogradne ideje poput Boška Obradovića i Milana Stamatovića.

Suština je u tome da progresivni studenti i omladina nemaju šta da traže na tim reakcionarnim protestima i učestvuju u obračunu dva buržoaska pro-imperijalistička lobija, Vučićevog režima sa jedne i jankovićevaca, jeremićevaca, demokrata, preletačevićevaca pojačanih klero-nazadnjacima, sa druge strane. Cilj buržoaskih opozicionih lidera koji organizuju proteste nije bolji život naroda Srbije i borba protiv nepravde već da oni umesto Vučića sprovode eksploataciju radničke klase. I Vućić i njegovi buržoaski oponenti (Janković, Jeremić, Preletačević i ostali) su eksponenti zapadnog imperijalizma i stranog i domaćeg krupnog kapitala i svi odreda su pristalice retrogradnog kapitalističkog društvenog sistema. Između njih nema “manjeg zla” i omladina iz porodica koje žive od svoga rada ne treba da se stavlja ni na jednu od te dve reakcionarne strane.

Omladina iz porodica koje žive od svoga rada treba da zdušno i složno podrži radnike Srbije u protestu koji se grčevito bore za svoju egzistenciju. U prvom redu, da podrže radnike Fabrike šinskih vozila “Goša” u Smederevskoj Palanci koji sprovode generalni štrajk zbog neisplaćenih plata i neuplaćenih doprinosa. Zatim, hrabre radnice fabrike Fori tekstil iz Kragujevca koje se organizovano suprotstavljaju zahtevima buržoaskog poslodavca da rade prekovremeno. Isto tako, zdušno i složno treba podržati radnike FAP-a iz Priboja koji uporno nastavljaju svoju pravednu borbu za očuvanje fabrike. Podržati treba i radnike iz Niša čija su preduzeća upropastili buržoaski političari na vlasti u poslednjih 17 godina i ostavili ih bez plata koje su poštno zaradili. Podržati treba i sve ostale radnike koji se širom Srbije bore za svoja uzurpirana prava.

Studenti iz radničkih porodica treba da dignu svoj glas i prkosno i ponosno istaknu da traže besplatno studiranje i ukidanje retrogradne “Bolonjske deklaracije” kako studuje ne bi bile samo privilegija bogatih.

Srednjoškolci iz radničkih porodica treba da dignu svoj glas i prkosno i ponosno istaknu da se protive uvođenju takozvanog “dualnog obrazovanja” čiji je cilj eksploatacija dečjeg rada i stvaranje jeftine radne snage za strane i domaće kapitaliste.

To su, između ostalog, ciljevi za koje treba da se bori progresivna omladina u Srbiji a ne za fotelje Vučićevih buržoaskoh oponenata koji su podjednako radnom narodu dušmani kao i njegov anti-narodni režim.

Da bi se izborili za te ciljeve progresivni studenti i omladinci treba da pruže ruke svojoj braći i sestrama radnicima i povedu zajedničku borbu za eliminisanje svih nepravdi u društvu. Treba složno da dignu svoj glas protiv mera “štednje” koje je buržoazija svalila na pleća radnog naroda, da zatraže hitno povećanje nepravedno smanjenih i onako malih plata i penzija, ukidanje svih sporazuma sa buržoaskim lihvarskim finansijskim organizacijama Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, da ne dozvole privatizaciju javnih preduzeća, da zatraže da se zaustavi stečajni postupak u preduzećima u restrukturiranju, da istaknu zahtev da država započne reindustrijalizaciju i prekine sa subvencijama za eksploatatorske strane i domaće poslodavce i ta sredstva usmeri na zapošljavanje i finansiranje zdravstva, školstva i socijalne zaštite.

Samo stvaranjem ujedinjenog borbenog fronta radnici, seljaci, samozaposleni, nezaposleni, studenti, omladina, penzioneri i poštena inteligencija mogu da se izbore za bolji i pravedniji život.

Živela borba radničke klase Srbije protiv tlačenja i eksploatacije!

Neću vlast buržuja nego radnog naroda!

Sekretarijat Nove komunistčke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

6. april 2017. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A