U BEOGRADU OTKRIVENI MURALI FIDELA KASTRA I ERNESTA ČE GEVARE

Manifestacija “Duh Kube u Beogradu” je održana u nedelju 13.08. 2023. godine u “Parku prijateljstva” na Novom Beogradu u sklopu obeležavanja 97 godine od rođenja Fidela Kastra u organizaciji Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Tom Prilikom su otkriveni murali simbola kubanske revolucija Fidela Kastra (koji je oslikan prošle godine) i Ernesta (Če) Gevare koji je pridodat pre nekoliko dana.

 

Skup je bio uveličan izvedbama poznatog plesnog para sa Kube – Roxy&Reny, koji su svojim tačkama latino plesa uveličali sam skup, a prisutnima se obratitio i ambasador Kube u Srbiji – Leyde Ernesto Rodriguez Hernandez. Takođe, ambasador države Palestine u Srbiji Muhamed Alnamur bio je prisutan na skupu. Pored umetnika sa Kube, prisutni su bili i mladi umetnici iz Srbije i Rusije – Darko Pantelić i Margrita Smailova, koji su inspiraciju za svoj stvaralački rad našli u kubanskim motivima oslikavši mural Ernesta (Če) Gevare. Mural Fidela Kastra su prošle godine naslikale umetnice Helena i Teodora Jovanović.

 

Prisutnima su se obratili Sveto Dobrijević, predsednik Društva srpsko-kubanskog prijateljstva, Darko Pantelić, jedan od umetnika koji je naslikao mural Če Gevare i član CK SKOJ-a, Andrija Stojić ispred Saveza komunista Srbije, Miloš Karavezić kao Prvi sekretar SKOJ-a i Aleksandar Đenić, Izvršni sekretar NKPJ. Na kraju uvodnog dela, a pre nastupa talentovanih Kubanaca, prisutne je pozdravio i ambasador Kube u Srbiji, drug Leyde Ernesto Rodriguez Hernandez.

 

Sama manifestacija je imala i humanitarni karakter, a sav skakupljeni prilog biće doniran dečjem svratištu na Novom Beogradu.

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

14.08.2023.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ŠAPIĆU DALJE RUKE OD KUĆE CVEĆA I KOMUNISTA PODIĆI BISTU ŽARKU MARINOVIĆU ISPRED PRAVNOG FAKULTETA 25 GODINA NATO AGRESIJE – NE OPRAŠTAMO, NE ZABORAVLJAMO KONCERT KOREJSKE GRUPE „HOPE BIRD“ POVODOM GODIŠNJICE NATO AGRESIJE SOLIDARNOST I SAUČEŠĆE NARODU RUSIJE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A