STUDENTSKI FRONT PODRŽAO STUDENTE MAKEDONIJE

Dana 11. decembra u 12:00h, ispred Ambasade Makedonije u Beogradu, održan je protest podrške studentima Makedonije, u organizaciji Studentskog fronta.

Protest je počeo okupljanjem ispred Ambasade Republike Makedonije u Srbiji na kome je bilo par desetina studenata okupljenih oko naše organizacije, kao i nekoliko makedonskih koleginica i kolega koji trenutno studiraju i žive u Srbiji.

Protest je otpočeo čitanjem protestnog pisma, koje je, u ime sekretarijata Studentskog fronta kolega Jovan Živanović potom predao Ambasadi, a kojim se traži od Ambasade Makedonije da podrži studentske zahteve i utiče na Vladu Republike Makedonije i nadležne organe da sve studentske zahteve naših koleginica i kolega u Makedoniji što hitnije ispune.

Studentski front smatra da uvođenje „eksternog testiranja”, koje je deo novih sramnih izmena Zakona o visokom obrazovanju u Makedoniji, predstavlja direktno narušavanje autonomije Univerziteta. Ocenjivanje studenata od strane instance koja je izvan Univerziteta, predstavlja ne samo dodatno opterećenje studenata i njihovo materijalno izrabljivanje, već je i protivustavni akt.

U predatom pismu je istaknuto i to – da mi, studenti i studentkinje Republike Srbije, ne samo da imamo razumevanja za situaciju u kojoj su se našli naše koleginice I kolege u Makedoniji, jer smo I sami pogođeni lošim reformama obrazovnog sistema, već na koleginice I kolege nama susedne zemlje gledamo sa posebnim pijetetom – kako zbog zajedničke istorije I zajedničke države koju smo delili, tako I zbog odličnih veza koje sada imamo I koje ćemo dodatno učvrstiti u budućnosti.

Na protestu ispred Ambasade Makedonije bile su uočljive parole: “Solidarnost sa studentima iz Makedonije; Studentski front”, “Da marširamo zajedno”, “Podrška za Studentski marš i Studentski plenum” itd.

Protest u ime solidarnosti sa koleginicama i kolegama u Makedoniji, dokaz je da oni među koleginicama i kolegama u Srbiji imaju iskrene saborce za prava studenata.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A