STOP ZAKONIMA O RADU I PIO

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najoštrije osuđuju buržoasku pro-imperijalističku Vladu Srbije zbog toga što je u skupštinsku procedure uputila predloge zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

Reč je o zakonskim rešenjima koja su u potpunosti anti-radnička a donesena su bez javne rasprave i saglasnosti sindikata . NKPJ i SKOJ kategorički zahtevaju da se ti predlozi zakona povuku iz skupštinske procedure za usvajanje. U slučaju da se usvoje ta dva predloga zakona položaj radnog naroda u Srbiji bi se dodatno pogoršao a eksploatacija tuđeg rada bi postala još intenzivnija. Rešenja ta dva zakonska predloga predviđaju odredbe kojima se buržoaskim poslodavcima olakšava otpuštanje radnika, omogućava smanjenje plata, dozvoljava smanjivanje otpremnina i mogućnost da volonterski besplatan rad zaposlenih umesto jedne godine kao dosad koriste čak dve godine. Takođe, ta dva zakonska predloga ne predviđaju prošireno dejstvo kolektivnih ugovora a izjednačava se starosna granica za odlazak u penziju između muškaraca i žena na 65 godina. Usvajanjem ova dva predloga zakona Vlada Srbije je pokazala da je ništa drugo do eksponent interesa stranog i domaćeg krupnog kapitala a da uopšte ne mari o interesima radnog naroda. Licemerna objašnjenja da radnička klasa u Srbiji mora da pati zato što to tako traži moderna tamnica naroda Evropska unija jasno pokazuje pro-imperijalistički karakter srpske buržoaske vlade.

Predlog zakona o radu se ni po čemu ne razlikuje od onog koji je ranije predlagao libertarijanski bivši ministar privrede Saša Radulović samo što ga umesto njega ovog puta sramno propagiraju tačeristički premijer Aleksandar Vučić i karijeristički nastrojen lider kvazilivičarskog “Pokreta socijalista” Aleksandar Vulin, ministar rada. Imena obojice će ostati upamćena u istoriji kao imena ljudi koji su verno služili interesima parazitskog krupnog kapitala koji na grbači radničke klase želi da uveća svoje profite. Jedini interes za donošenje ovih “reformiskih” zakona je omogućavanje lakše eksploatacije i ostvarivanje većih profitnih stopa domaće i strane buržaozije. Na donošenju zakona o radu najviše inisistira Američka privredna komora u Srbiji ali i Unija poslodavaca Srbije što jasno ukazuje da su strani i domaći buržuji ujedinjeni u težnji da još bezočnije eksploatoišu radnike nego što je to slučaj sada. NKPJ i SKOJ traže od Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije da odbace ova dva anti-radnička zakona i napuste Vladu Srbije ako se bore za interese radnog čoveka kako deklarativno tvrde. Ako ne postupe tako, odnosno ako njihovi poslanici budu glasali za usvajanje reakcionarnih zakona ili budu uzdržani tokom njihovog donošenja svrstaće se u kolonu onih koji štite interese krupnog kapitala i objektivno rade protiv egzistencijalnih interesa radnog čoveka. NKPJ i SKOJ pozivaju sve narodne poslanike u Skupštini Srbije da glasaju protiv usvajanja anti-narodnih i anti-radničkih zakona koje predlaže Vlada Srbije.

Potpuno su besmislene tvrdnje buržujskog lakeja ministra rada Aleksandra Vulina da će nakaradni zakon o radu “povećati zaposlenost i smanjiti otpuštanja” osim ako pod “novozaposlenim” ne računa volontere čiji će se besplatni rad, gori od robovskog, povećati i ljude koji rade po ugovorima na određeno vreme, faktički već zaposlene ali neprijavljene. Buržoaski ministar Vulin poručuje da “niko nije jači od države” na šta mu mi odgovaramo da Vučićev režim nije država i da nšta i niko nije jači od naroda. Buržoaski premijer Vučić drsko poručuje da neće da popusti a mi mu poručujemo da će se radnički pokret svim silama boriti za svoju egzistenciju protiv njegovih anti- narodnih mera i slugeranske politike prema zapadnom imperijalizmu. U toj borbi pobedu će odneti narod jer je istina i pravda na njegovoj strani.

Aktivisti NKPJ i SKOJ su uzeli učešće u jučerašnjim protestima ispred Vlade Srbije koji su organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” a biće i u prvim borbenim redovima svih narednih protesta koji će imati za cilj sprečavanje usvajanja predloga zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

I na kraju, NKPJ i SKOJ sa radošču primaju vest da je retrogradni ministar finansija Lazar Krstić podneo ostavku na svoju funkciju. NKPJ i SKOJ su svesni da će na njegovo mesto doći isto tako reakcionaran buržujski lakej poput njega ali radnička klasa Srbije nema nijedan razlog da žali zbog odlaska sa ministarske pozicije čoveka koji je bestidno predlagao smanjenje plata i penzija, povećanje cene električne energije i otpuštanje 150 hiljada zaposlenih u javnom sektoru. Juče je sa svoje pozicije otišao Krstić a uskoro će to morati da učine i drugi koji sprovode anti-narodnu i anti-radničku politiku, a to su Aleksandar Vučić i svi članovi njegovog buržoaskog pro-imperijalističkog kabineta.

Stop zakonu o radu i PIO!

Reakcionarni zakoni neće proći!

Dole buržoaski režim Aleksandra Vučića!

Živela borba radničke klase Srbije protiv eksploatacije i imperijalizma!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

13.jul 2014. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A