STOP ISELJAVANJU STUDENATA

Prenosimo saopštenje Studentskog fronta (SF) povodom započete akcije iseljavanja diplomaca iz studentskih domova:

 

„Studentski centar „Beograd“ je tokom septembra započeo proces izbacivanja diplomaca iz studentskih domova, bez obzira na činjenicu da mnogi od njih planiraju da upišu master. To znači da će veliki broj studenata koji nastavlja školovanje u drugom stepenu studija ostati bez krova nad glavom sve do početka decembra, kada se vrši raspodela mesta u domovima za školsku 2023/2024. godinu.

 

Studentski centar ova iseljenja pravda „nedostatkom slobodnih soba i potrebom da se obezbede mesta za nove brucoše“. U praksi, međutim, mesta u domovima studenti dobijaju na nameštenim konkursima, dok se, u isto vreme, u mnogim sobama nalaze „večiti studenti“ koji su te sobe dobili i zadržali preko veze. Studenti koji su upisali master studije, a kojima obaveze na fakultetima počinju znatno pre raspodele u decembru, primorani su da biraju između odsustva sa predavanja i izdvajanja i do 400 evra mesečno, koliko iznosi visina kirija za stanove u Beogradu.

 

Studenti su prošle godine izvršili pritisak na Studentski centar i na taj način zaustavili iseljavanja. Pozivamo sve diplomce, ali i ostale studente, koji će se sa istim problemom suočiti tokom narednih godina, da u ponedeljak u 09:00 dođu ispred sedišta Studentskog centra „Beograd“ (u Svetozara Markovića 56), kako bismo zajedno odbranili pravo na mesta u domovima.

 

Studentski front smatra da jedino trajno rešenje predstavlja povećanje smeštajnih kapaciteta, odnosno izgradnja novih domova, koji će moći da prihvate sve studente Univerziteta u Beogradu (kako budžetskih, tako i samofinansirajućih). SF će u narednom periodu povesti borbu za izgradnju Doma 5 u Studentskom gradu, kako bi se na taj način, barem delimično, rešilo stambeno pitanje budućih akademskih građana.“

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ŠAPIĆU DALJE RUKE OD KUĆE CVEĆA I KOMUNISTA PODIĆI BISTU ŽARKU MARINOVIĆU ISPRED PRAVNOG FAKULTETA 25 GODINA NATO AGRESIJE – NE OPRAŠTAMO, NE ZABORAVLJAMO KONCERT KOREJSKE GRUPE „HOPE BIRD“ POVODOM GODIŠNJICE NATO AGRESIJE SOLIDARNOST I SAUČEŠĆE NARODU RUSIJE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A