STOP BLOKADI KUBE

Širom sveta, 26. i 27. marta su organizovane akcije solidarnosti protiv blokade Kube od strane Sjedinjenih Američkih Država. Ovoj akciji su se pridružili Nova komunistička partija Jugoslavije, Savez komunističke omladine Jugoslavije i Društvo srpsko – kubanskog prijateljstva. Ovim povodom simbolične akcije solidarnosti su organizovane u Beogradu i Subotici.

 

Uspostavljanjem socijalizma na Kubi, 1959. godine, krupni kapital, predvođen imperijalističkim Sjedinjenim Američkim Državama, neprestano ometa razvoj kubanskog društva. Trgovinska blokada je Kubi nametnuta 1962. godine. Ova odluka predstavlja zločin koji je usmeren prema kubanskom narodu i revoluciji. Blokada predstavlja svojevrsni genocid protiv kubanskog naroda, zbog činjenice da je ona znatno otežala njen ekonomski položaj, čime je prouzrokovana šteta od više milijardi dolara. Time Kuba svakodnevno gubi novac koji bi bio uložen u obrazovanje, nauku, zdravstvo i umetnost. Uprkos činjenici da se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija svake godine odobrava odluka o ukidanju blokade i tu rezoluciju podržava ogromna većina zemalja, osim SAD-a, Izrael-a i njihovih saveznika. To nam jasno pokazuje da SAD i njihove najbliže saveznike ne zanima međunarodno pravo, već sila.

 

Uprkos blokadi, kao i činjenici da SAD sankcioniše sve kompanije koje trguju sa Kubom, ova socijalistička zemlja postigla je neverovatne uspehe na svim poljima. Bez obzira na poteškoće u snabdevanju naftom i gasom, većih nestašica na Kubi nema. Kubansko zdravstvo, poznato je kao jedno od najboljih na svetu, potpuno je besplatno i dostupno svima. Zahvaljujući socijalističkom zdravstvenom sistemu Kuba se odlično bori protiv korona virusa, a kubanski instituti su u završnoj fazi 5 vakcina protiv ove opake pandemije, od kojih jedna od njih bi trebalo da proizvede 100 miliona doza. Nauka i umetnost su na visokom nivou, a država ulaže velika sredstva i u razvoj sporta. Obrazovanje je takođe besplatno, a univerzitete mogu pohađati svi, nezavisno od njihovog materijalnog statusa.

 

Kuba ne samo da uspeva da uspešno gradi socijalizam uprkos blokadi, već ona uspeva i da pomaže drugim zemljama. Kuba je pravi primer solidarnosti, a ona je to pokazala u borbi protiv ebole u Africi i danas u borbi protiv korone, a pogotovo je odjeknula slika kada su kubanski lekari otišli u pomoć Italiji. Kuba je podržavala antiimperijalističku borbu našeg naroda i uvek je bila prijateljski nastrojena prema našoj zemlji. Kuba ne priznaje lažnu državu Kosovo, kao imperijalističku tvorevinu. Kuba je primer slobodarskom svetu kao ponosna zemlja koja ne želi da kleči na kolenima!

 

STOP BLOKADI KUBE!

 

CUBA SI YANKEE NO!

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

 

28. 03. 2021.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A