SREMSKI FRONT: 69 GODINA OD PROBOJA

sf69

Aktivisti SKOJ-a učestvovali su u obeležavanju proboja Sremskog fronta, u kome su jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije slomili fašiste i njihove ustaške pomogače i oterali ih iz naše domovine. U saradnji sa beogradskim aktivom SUBNOR-a, skojevci su odali počast palim borcima u herojskoj antifašističkoj borbi, i proslavili veliku pobedu naših naroda nad fašističkim okupatorom.

SKOJ smatra da je negovanje tradicije antifašizma naročito važno u današnjim vremenima, ne zato što, kao što to neki kažu, su to „evropske vrednosti“, tekovina na kojoj počiva EU, već naprotiv – zato što se nad nama nadvija nova okupatorska opasnost od strane NATO i EU, u kojima vidimo isto što i u fašistima – eksponente monopolističkog kapitala i imperijalističkog okupatora.

EU se zapravo oslanja na fašizam, o čemu objektivno govore njeni antidemokratski zakoni, brojne inicijative EU birokratije za zabranu komunista-jedinih doslednih antifašista, odnos prema imigrantima, nacionalnim manjinama i manjim narodima, hegemonija nemačkog kapitala, kao i činjenica da je mnoštvo nacističkih satrapa posle rata našlo utočište u zemljama EU, koja je preuzela čitave strukture Trećeg rajha i upregla ih u svoju mašinu. Da ne govorimo o teškoj socijalnoj nepravdi pristutnoj u EU, kao i izraženoj socijalnoj nejednakosti muškaraca i žena – koje svakako nisu tekovine antifašizma. Događaji u Ukrajini su nam danas očiti primer koji pokazuje fašističku prirodu EU – ona koristi fašističke bande koje su izvršile pravi hitlerovski puč onda kada je ukrajinska vlada odbila kurs koji joj je nametala EU. Na kraju, našim narodima je jako poznat „antifašizam“ EU, koja je razbila SFR Jugoslaviju, zemlju stvorenu u antifašističkoj borbi, a kasnije zverski bombardovala SR Jugoslaviju.

U tom duhu, posebno pozdravljamo govor Miodraga Zečevića, predsednika SUBNOR-a, koji je istakao svu tragediju i nazadovanje izazvano imperijalističkim razbijanjem naše domovine Jugoslavije.

Fašizam je pobeđen, ali ne i kapitalizam, koji u svojoj monopolističkoj, imperijalističkoj fazi, iznova i iznova obnavlja fašizam i koristi ga za borbu protiv radničke klase i slobodoljubivih naroda. Zato obeležavanjem slavne antifašistike borbe naših naroda, mi potpaljujemo plamen naše borbe koju i dalje vodimo protiv kapitalističkih eksploatatora i imperijalističkih zavojevača rata.

Slava palim borcima NOVJ I Crvene armije u borbi za slobodu naroda Jugoslavije!

Ne ratu među narodima – ne miru među klasama!

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE 60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA STOP BLOKADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A