SREĆAN PRVI MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) čestita 1. maj, Međunarodni praznik rada, svim mladim radnicima, studentima, seoskoj omladini, kao i srednjoškolcima iz radničkih porodica!

 

NKPJ i SKOJ su, zajedno sa Studentskim frontom, i ove godine tradicionalno obeležili 1. maj skupom na Trgu Slavija, odnosno na platou ispred biste Dimitrija Tucovića. Specijalni gost našeg skupa bio je ambasador Republike Kube, drug Leyde Ernesto Rodriguez Hernandez, koji je zajedno sa generalnim sekretarom NKPJ i prvim sekretarom SKOJ-a položio venac na spomenik najznačajnijem srpskom socijalisti sa početka prošlog veka. Tradicionalna šetnja do Trga Marksa i Engelsa (danas Trga Nikole Pašića) ove godine je na žalost izostala, što je posledica nepotrebnih radova koje na tom trgu izvodi Šapićeva administracija.

 

Učesnicima skupa se na početku obratila predstavnica Studenstkog fronta, drugarica Ana Jurišić. Ona je u svom govoru istakla da danas, u uslovima kapitalističke eksploatacije, dolazi do pretvaranja znanja u robu. Obrazovanje na državnim fakultetima postaje sve nekvalitetnije, ali i sve nedostupnije za studente iz radničkih porodica. Zbog nemogućnosti da pokriju troškove studiranja, ali i lične troškove, veliki broj studenata primoran je da radi tokom studija, što zbog primene Bolonjske deklaracije postaje nemoguć zadatak. Iz tog razloga mnogi mladi ljudi danas odustaju od visokog obrazovanja.

Drugarica Ana je takođe govorila o aktivizmu i borbama koje je vodio Studentski front. Studentski front se zalaže za besplatno obrazovanje za sve studente, ukidanje Bolonjske deklaracije, ali za stvaranje studentskog sindikata i ujedinjenje svih progresivnih studentskih elemenata u jedan savez koji bi se aktivno i planski borio protiv svih navedenih problema. Za razliku od mnogih neuspešnih, kratkoročnih i kratkotrajnih organizacija koje se nazivaju studentskim a niti su organizovane niti postižu išta za studente, sindikat ima zvanično članstvo, izdefinisan statut, program sa strategijom i cilj za koji se bori.

 

Okupljenima se zatim obratio prvi sekretar SKOJ-a, drug Miloš Karavezić. On je u svom govoru istakao da se mladi radnici danas nalaze pod konstantnim napadima kapitalista, koji pokušavaju da im oduzmu prava koja su stekli za vreme socijalizma. U prilog toj činjenici ide i nedavna sramna izjava predsednika Vučića, koji smatra da radnici treba da rade više od 40 sati nedeljno, i koga ne zanima borba za osmočasovni radni dan. Za razliku od socijalističkog perioda, navodi Karavezić, danas radnici, čak i oni kvalifikovani i sa boljim primanjima, jedva uspevaju da ispune osnovne potrebe, naročito ukoliko iznajmljuju stan i plaćaju visoke kirije. Dok je u vreme SFRJ radnik dobijao stan od države, danas je rešeno stambeno pitanje za mnoge postalo neostvariv san.

Radničke tekovine se mogu odbraniti i uslovi života i rada mogu se poboljšati samo organizovanom borbom protiv kapitalističke klase. Tu borbu predvodi komunistička partija, koja se oslanja na sindikate, omladinske i studentske organizacije, kao i lokalne inicijative. Upravo je zbog toga važno da komunisti na svom radnom mestu osnivaju ili stupaju u i radikalizuju postojeće sindikate.

Na kraju skupa reč je uzeo generalni sekretar NKPJ, drug Aleksandar Banjanac. On je ponovio zahtev naše Partije da se zagarantovana minimalna zarada poveća na 60 000 dinara, i da ona mora ostati iznad minimalne potrošačke korpe. Drug Banjanac je takođe istakao da se naša južna pokrajina, Kosovo i Metohija, i dalje nalazi pod okupacijom NATO pakta, te da radnička klasa pored borbe za svoje ekonomske interese, mora povesti širu političku borbu protiv imperijalizma. U toj borbi na našoj strani se nalaze socijalističke zemlje poput Kube, Kine, Vijetnama, Laosa i DNR Koreje, ali i zemlje poput Palestine, koja vodi krvavu borbu protiv Izraela, marionete Zapada, kao i Rusije koja danas u Ukrajini vodi rat protiv čitavog NATO pakta.

Drug Banjanac je naveo da su komunisti, kao i celokupan radni narod kako Srbije, tako i ostatka sveta, protiv rata koji nam nameće Zapad. Danas je od najveće važnosti formiranje širokog narodnog fronta koji predvodi radnička klasa, a čiji je glavni cilj borba protiv hegemonije SAD-a i njenih satelita.

 

ŽIVEO PRVI MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!

NEĆU VLAST BURŽUJA, NEGO RADNOG NARODA!

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd, 01.05.2024.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM – MI SMO POBEDILI, POBEDIĆEMO OPET! SREĆAN PRVI MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA! PRVOMAJSKI PROGLAS NKPJ I SKOJ-a KOMUNISTI NA BEOGRADSKIM IZBORIMA NA LISTI RUSKE STRANKE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A