SREĆAN 8. MART

 

Uvažene drugarice, Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) žele vam srećan Osmi mart – Međunarodni dan žena!

Majke, bake, sestre, ćerke, ponosne žene, danas je dan kojim odajemo poštu svim prethodnicama u pravednoj i plemenitoj borbi koju su žene vodile, današnji dan i njegovo simbolično značenje predstavlja podstrek i inspiraciju za novu snagu i izazove koji danas stoje pred ženama u nimalo lagodnoj borbi za ravnopravnost, slobodu, mir i progres, za poštovanje i uvažavanje svega onog što žena jeste. Danas je Međunarodni dan žena, praznik koji podseća i slavi žensku (radničku) revolucionarnost, a koji se danas u mejnstrim okolnostima svodi na kupovanje cveća koje se poklanja najčešće partnerkama i majkama.

 

O pravima radnica, uslovima rada, mogućem majčinstvu i menstruaciji na radnom mestu se ne govori. Ponajmanje, čini nam se govori se o radnicama u menopauzi. Menopauza se javlja kada telo postepeno prestaje da stvara estrogen, hormon koji je ključan za reproduktivni ciklus. Suština je da u menopauzi žena prestaje da menstruira i ne može da zatrudni prirodnim putem.

 

Manifestacija menopauze se razlikuje od individue, ali, najčešći propratni simptomi jesu glavobolje, napadi vrućine, promena raspoloženja. No, manjak estrogena može dovesti i do fatalnijih posledica (na mišiće, mozak, kožu). Najčešće menopauza nastaje u periodu od 45 do 55 godine. Mnoge ginekološkinje govore da redovnim savetovanjem ili terapijom žene u menopauzi mogu da ostanu zdrave i da žive kvalitetan život.

 

Međutim, šta ćemo sa radnicama koje rade u nehumanim uslovima, naporne (fizičke ili psihičke) poslove do 65. godine života? Takve su radnice u Srbiji. Kao što je tabu menstruacija na poslu, tako je i menopauza. Posledica menopauze može da bude i trajni gubitak energije, što znači da žene u nekom trenutku ne mogu više da obavljaju posao kao pre. No, radnice u menopauzi ne mogu da ukažu svojim poslodavcima da zbog fizičkog, najnormalnijeg stanja ne mogu da rade previše stresne ili teške poslove jer se plaše otkaza (jer radna snaga je zamenjiva).

 

S druge ili iste strane, država sve češće podiže starosnu granicu za odlazak u penziju, te uslovljava radnice da i preko svojih fizičkih mogućnosti rade. Naravno da nemaju sve žene iste simptome, te su neke radnice u menopauzi spremnije od drugih. To, pak, ne znači, da radnice treba svoje fizičke probleme (koji su ponavljamo najnormalniji proces) da stavljaju po strani zarad krupnog kapitala. Takođe, opasne su i floskule „ženama u menopauzi treba posao da bi se osećale dobro“ jer se time govori da su radnice u menopauzi manje vredne od mlađih žena ili da život van rada ne postoji. Ne, menopauza, iako prirodni proces, donosi određene poteškoće ženama.

 

Stoga, radnice ne treba da robuju kapitalu do iznemoglosti za minimalne nadoknade i starosna granica za odlazak u penziju treba da bude ispod 60 godina kako bi se žene posvetile savetovanjima i opcionoj terapiji o kojima pričaju ginekološkinje. Ne smemo zaboraviti na sva prava svih radnica!

Žene su u prošlosti pružile herojski doprinos u svim pravednim borbama koje su narodi vodili za spomenute ideale, a u našoj domovini njihov je doprinos bio posebno važan u našoj Narodnooslobodilačkoj borbi i socijalističkoj revoluciji kojim je naše društvo napravilo gigantske iskorake ka budućnosti. Danas žene u Srbiji i širom bivše Jugoslavije dele sudbinu te zemlje i njenog naroda, te su se njihova izborena prava srozala ispod nivoa na kom su bila pre više decenija. Postoje tendencije i snage u društvu koje bi taj nivo da vrate i više vekova unazad. Ubeđeni da će naša žena pokazati hrabrost i odlučnost koje su je uvek krasile i da će stati na put propadanju i nazadovanju, upućujemo vatren revolucionarni pozdrav!

 

Srećan 8. mart!

 

Serketarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

08. 03. 2021.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE 60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA STOP BLOKADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A