SREĆAN 8. MART – BORBENI PRAZNIK ŽENA

NKPJ i SKOJ svim drugaricama žele srećan i borben 8. mart, Međunarodni dan žena.

Iako kapitalistički sistem pokušava da žensko pitanje skrene sa svog puta, stvarajući lažne feminističke pokrete koji zapravo ne zastupaju interes žene, već interese buržoaske države i krupnog kapitala, pozivamo radnice širom sveta da proslave ovaj praznik. Praznik koji slavi snagu solidarnog ženskog proleterskog pokreta, koji zove na oslobođenje radnica, ali i radnika širom sveta.

Situacija u kojoj se danas nalaze radnice u Srbiji teška je i mučna, ali neka ovo ne bude razlog da ne proslavimo ovaj praznik, već razlog da još borbenije ustanemo protiv kapitalističkog ugnjetavanja. Ne smemo zaboraviti da ovaj praznik nije kapitalistički praznik koji nas poziva na kupovanje skupocenih poklona, već praznik kojim odajemo poštovanje borbi žena, izražavamo solidarnost s tom borbom, skrećemo pažnju na važne savremene teme vezane za položaj žena i potrebu istrajne borbe za potpunu emancipaciju koje nema bez borbe za socijalizam.

U susret Međunarodnom danu žena, NKPJ je organizovala tribinu i književno veče u Centru za kulturu Stare Pazove. Članica sekrtarijata NKPJ Biljana Knežević i članica CK SKOJ-a Nađa Pavlica, vodile su program ove Pesničke večeri, 3. marta 2016. U Pesničkoj večeri učestvovala je i čuvena pesnikinja Ana Berta, a događaj je organizovan u saradnji sa Centrom za kulturu Stare Pazove.

Drugarica Nađa Pavlica otvorila je veče podsećanjem na to zbog čega slavimo 8. mart, zašto je ovaj datum bio bitan kroz istoriju i zašto je posebno bitan danas. U svom govoru ona se prisetila žena koje su ostavile veliki trag u istoriji borbe za ljudska prava – Aleksandre Kolontaj, Klare Cetkin, Roze Luksemburg. Takođe je istakla kako borbe za prava žena, nema i ne može biti bez borbe protiv kapitalizma, protiv ugnjetavanja. Zajedno sa muškarcima iz svoje klase, žene se bore protiv kapiralističkog sistema, skidajući na taj način sve okove. Pravo oslobođenje žena, moguće je jedino u socijalizmu.

Drugarica Biljana Knežević održala je nadahnut govor o narodnoj heroini, Veri Miščević. Ispričala je njenu biografiju, ali zatim podsetila na značajnu ulogu koje su žene, posebno na ovim prostorima, imale u NOB-u.

Sam kraj večeri obeležili su stihovi pesnikinje Ane Berte, u kojima su svi pristuni uživali.

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

08.03.2016.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A