SREĆAN 8. MART

Uvažene drugarice, Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) žele vam srećan Osmi mart – Međunarodni dan žena!

Danas na poseban i simboličan način odajemo poštu svim prethodnicama u pravednoj i plemenitoj borbi koju su žene vodile, današnji dan i njegovo simbolično značenje predstavlja podstrek i inspiraciju za novu snagu i izazove koji danas stoje pred ženama u nimalo lagodnoj borbi za ravnopravnost, slobodu, mir i progres, za poštovanje i uvažavanje svega onog što žena jeste.

Srbija je danas država u kojoj postoji mnogo stvari koje treba da se promene kako bi se unapredila ženska prava i kako bi žene dobile ono što zaslužuju – pravo na socijalnu, ekonomsku i političku ravnopravnost i prava da se rasterete „ženskih poslova“.

Stoga danas, više nego ikada u našoj prošlosti, moramo se boriti  da 8. mart ne izgubi smisao i da bude samo jedan dan u godini kada ćete ženama u svojoj okolini kupiti cvet i čestitati njihov dan. Najveće poštovanje iskazaćete solidarnošću I borba za unapređenje njihobog položaja naspram mračne alternative koju nodu kapitalizam zatvarajući je u uski krug “ženskih poslova” i svodeći je na ulogu reproduktivnog subjekta.

Žene su u prošlosti pružile herojski doprinos u svim pravednim borbama koje su narodi vodili za spomenute ideale, a u našoj domovini njihov je doprinos bio posebno važan u našoj Narodnooslobodilačkoj borbi i socijalističkoj revoluciji kojim je naše društvo napravilo gigantske iskorake ka budućnosti. Danas žene u Srbiji i širom bivše Jugoslavije dele sudbinu te zemlje i njenog naroda, te su se njihova izborena prava srozala ispod nivoa na kom su bila pre više decenija. Postoje tendencije i snage u društvu koje bi taj nivo da vrate i više vekova unazad. Ubeđeni da će naša žena pokazati hrabrost i odlučnost koje su je uvek krasile i da će stati na put propadanju i nazadovanju, upućujemo vatren revolucionarni pozdrav!

Srećan 8. mart!
Sekretarijat NKPJ,
Sekretarijat SKOJ-a,
Beograd,
08.03.2023.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

STOP SANKCIJAMA I OKUPACIJI SIRIJE SOLIDARNOST SA STRADALIMA U SUDARU KOD TEMPA SREĆAN 8. MART MILOŠ KARAVEZIĆ IZABRAN ZA PRVOG SEKRETARA SKOJ-a V KONGRES SKOJ-a – OMLADINA ★ BORBA ★ ALTERNATIVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A