SREĆAN 4. APRILA – DAN STUDENATA SRBIJE

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) svim studentima u Srbiji čestita praznik 4.april, Dan studenata i želi im da budu zdravi i da paze na sebe i svoje porodice u toku epidemije korona virusa.

 

U uslovima opake pandemije koja je zahvatila čitav svet pa tako i Srbiju, aktivisti SKOJ-a i Studentskog fronta, nisu u mogućnosti, kao što to inače redovno čine,  da povodom praznika polože venac na grob legendarnog Žarka Marinovića, studenta Pravnog fakulteta mučki ubijenog tokom studentskih demonstracija 1936. godine.

 

Žarka Marinovića kukavički sa leđa ubile su ljotićevske fašističke horde, verne sluge eksploatatorskog krupnog kapitala. Pored toga što je jedna od prvih žrtava fašizma u našoj zemlji Žarko Marinović je i simbol organizovane borbe progresivnih studenata za humaniji, bolji svet, svet u kome obrazovanje ima svrhu opšteg napretka, u kome ono nije podvrgnuto interesima kapitalističkog tržišta, svet u kome je ono besplatno i dostupno svima.

 

SKOJ koristi i ovu priliku da istakne zahtev da se Žarku Marinoviću podigne bista na ulazu u zgradu Pravnog fakulteta u Beogradu, čiji je student bio. Naša organizacija traži da se momentalno ispred zgrade tog fakulteta ukloni bista osvedočenog reakcionara i nacional-šoviniste Slobodana Jovanovića a da na istom mestu bude postavljena bista Žarku Marinoviću.

 

SKOJ poziva progresivne studente da stupe u njegove redove u borbi za besplatno studiranje i druga studentska prava stečena tokom socijalističke izgradnje naše zemlje a koja su uzurpirana i poništena nakon kapitalističke restauracije.

 

Živeo 4.april, borbeni Dan studenata!

Žarko nikad nećeš biti zaboravljen, tvoju borbu nastavljamo mi!

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

04.04.2020.

 

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A