SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA

Studentski front svim budućim akademskim građanima i građankama čestita 4. april, Dan studenata!

 

Studenti Univerziteta u Beogradu proslavljaju današnji dan u znak sećanja na 4. april 1936. godine, dan kada je tokom studentskih demonstracija mučki ubijen Žarko Marinović, student prava i član Komunističke partije Jugoslavije.

 

Tokom tridesetih godina prošlog veka revolucionarna aktivnost studenata Univerziteta u Beogradu bila je u porastu. Studenti su se tada čestim štrajkovima, demonstracijama i blokadama borili za bolje uslove školovanja i prava koja im pripadaju. Tadašnje vlasti, koje su nakon atentata na kralja Aleksandra sve više naginjale ka fašizmu, nisu bile u stanju da obuzdaju studentski pokret. Pošto ni osnivanje nacionalističke Organizacije jugoslovenskih nacionalista (ORJUNA) nije urodilo polodom, vlasti su odlučile da osnuju Univerzitetsku policiju. Ovaj čin predstavljao je direktno kršenje autonomije univerziteta, čemu su se usprotivili mnogi studenti, ali i profesori. Krajem marta, članovi Komunističke partije Jugoslavije, u prvom redu Đoko Kovačević i Veljko Vlahović, organizovali su štrajk koji je zakazan za početak aprila. Štrajk je otpočeo 3. arila, a u njemu su učestvovali studenti svih univerziteta u Kraljevini Jugoslaviji.

 

U nadi da će ugušiti demonstracije studenata, policija je, potpomognuta članovima desničarske Organizacije jugoslovenskih nacionalista (ORJUNA), izvršila više napada na progresivne studente, pokušavajući da zauzme zgrade fakulteta. Upravo je Žarko Marinović postao žrtva jednog takvog napada, kada ga je, dok je pokušavao da odbrani druga od pobesnelih nacionalista, sa leđa napao orjunaš Slobodan Nedeljković, nanoseći mu pri tom dva smrtonosna uboda nožem. Vest o herojskoj pogibiji Žarka Marinovića brzo se proširila na sve univerzitete u zemlji. Njegova smrt dodatno je pojačala borbu studenata, koji su se 28. aprila izborili za ukidanje Univerzitetske policije. Od tog dana, pa do danas, studenti Univerziteta u Beogradu obeležavaju 4. april kao svoj dan, koji je ozvaničen 1954. godine.

 

Beogradski studenti danas se suočavaju sa problemima koji veoma nalikuju na one od pre 85 godina. Pretvaranje znanja u robu ponovo nastoji da obrazovanje pretvori u privilegiju najbogatijih. Autonomija univerziteta se selektivno krši, a primer za to jeste izbacivanje članova Studentskog fronta iz zgrade Rektorata u junu prošle godine, u kojem su učestvovali policijski službenici u civilu. Rektorka Popović, koja je nekoliko meseci ranije podržala blokadu takozvane „opozicije“, okarakterisala je našu organizaciju kao anarhističku, ne našavši za shodno da odgovori na naše zahteve.

 

Pandemija koronavirusa nanela je dodatne teškoće studentima. Mnogi od njih su, kako zbog loše organizacije nastave na daljinu i nemogućnosti izvođenja praktičnih vežbi, tako i zbog stresa izazvanog epidemiološkim merama, pogoršanom materijalnom situacijom ili gubitkom članova porodice, postigli znatno lošije rezultate na ispitima, izgubivši na taj način pravo kako školovanje iz budžeta, tako i pravo na studentske kredite i stipendije. Tim povodom, Studentski front najavljuje da će se u narednom periodu boriti za obezbeđivanje dva dodatna ispitna roka na nivou Univerziteta, kao i za odlaganje početka naredne školske godine.

 

Studentski front, zalažući se za model obrazovanja kakav je postojao u socijalističkoj Jugoslaviji i boreći se za besplatno obrazovanje, neguje ideale za koje se zalagao i sam Žarko Marinović.

 

Njegove ideale nastavljamo mi!

 

Sekretarijat Studentskog fronta,

Beograd,

04.04.2021.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A