SOLIDARNOST SA STRADALIMA U SUDARU KOD TEMPA

Poslednjih nedelju dana Grčku potresaju veliki radnički i studentski protesti, predvođeni od strane Komunističke partije Grčke (KKE). Neposredni povod za početak demonstracija jeste sudar vozova kod Tempa, 28. februara, u kojem je poginulo 57, uglavnom mladih ljudi, a povodom čega je NKPJ uputila telegram saučešća na adresu KKE. KKE ističe kako ovoj sudar nije nesrećan slučaj, već zločin za koji su odgovorne kapitalističke kompanije i proimperijalistička vlada Grčke.

 

 

Kada su sindikati i poslanici Komunističke partije Grčke u parlamentu osudili loše održavanu železničku mrežu, nedostatke i praznine u bezbednosnim sistemima, osoblju i kritičnoj infrastrukturi kao što je signalizacija, Vlada se pravila gluvom. Italijanska kompanija koja je uvezla neispravne vozove, koji su bili nepoželjni u Švajcarskoj, reklamirala ih je kao ultramoderne. Ova kompanija se krila 5 dana i nije mogla ni da pruži informaciju o broju putnika!

 

 

U subotu, 4. marta, Komunistička omladina Grčke održala je masovne demostracije na glavnom trgu Sintagma u Atini zbog zločina koji se dogodio u Tempima, šaljući poruku da radnici sada ne smeju da ćute, već da podignu glas i povedu borbu za svoja prava. Sekretar centralnog komiteta Komunističke omladine Grčke (KNE), Todoris Kotsandis, istakao je da elektronski bezbednosni sistemi nikada nisu pušteni u rad zato što Vlada i kompanije broje samo profite i gubitke, dok komunisti i radnici broje izgubljene ljudske živote.

 

 

SKOJ podseća da ovo nije izolovani slučaj, već posledica kapitalizma primetna i u našoj državi. U fabrici „Aster tekstil“, u Nišu, je 3. marta preminula jedna radnica. Ona se ranije žalila da joj je loše, ali joj menadžeri nisu dozvolili da napusti posao.

 

 

SKOJ izražava solidarnost sa žrtvama sudara u Tempima i pozdravlja grčke radnike i studente koji pod vođstvom Komunističke partije i Komunističke omladine Grčke demonstriraju protiv samovolje kapitalista njihove zemlje. Radnička klasa u Srbiji treba da sledi primer upravo Grčke, jer jedino orgnanizovani, klasno svesni radnici, predvođeni od strane avangardne komunističke partije mogu da stanu na put izrabljivanju kapitalista.

 

Sekretarijat SKOJ-a,

12.03.2023.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

DAN BORCA U ZEMUNU – SLAVA OSLOBODIOCIMA! DAN BORCA U ZEMUNU – BEOGRAD JE SLOBODAN! SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A