SOLIDARNOST SA RADNIM NARODOM BOSNE I HERCEGOVINE

pobhs

Pripadnici Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) zajedno sa drugim progresivnim grupacijama organizovali su u sredu 12.februara demonstracije ispred ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu u znak solidarnosti sa pobunom radnog naroda te nekadašnje jugoslovenske socijalističke republike, započete u Tuzli.

Prisutnima se prvi obratio drug Aleksandar Đenić, prvi sekretar SKOJ-a i član Sekretarijata NKPJ koji je istakao da su narodi BiH ustali protiv kapitalističke eksploatacije koju u toj republici sprovodi zapadni imperijalizam i pro imperijalističke buržoaske vlasti u Sarajevu i Banjaluci. Drug Đenić je rekao da su NKPJ i SKOJ solidarnost pokazali i u praksi učešćem svojih aktivista u protestima radnog naroda u Sarajevu, kao i na sastancima Plenuma radnog naroda koji se održavaju u tom gradu. – NKPJ i SKOJ sa indignacijom odbacuju tvrdnje da je pobuna radnog naroda u Bosni i Hercegovini uperena ka rušenju Republike Srpske. U toj pobuni učestvuju pripadnici sva tri konstitutivna naroda BiH a u njoj veoma aktivnu ulogu ima i radni narod Republike Srpske . NKPJ u potpunosti odbacuje pokušaje srpskih nacional-šovinističkih i klero-fašističkih elemenata koji pokušavaju da šire svoju propagandu podržavajući lažljivu tezu o „antisrpskom“ karakteru demonstracija radnog naroda u BiH i Republici Srpskoj i na taj način potvrđuju da su nacional-šovinisti i fašisti psi na lancu imperijalističkog kapitalizma, i njegovi najverniji saveznici – naglasio je drug Đenić. On je dodao da NKPJ i SKOJ podjednako osuđuju pokušaje infiltriranja pro-imperijalističkih elemenata u proteste radnog naroda BiH kao i istovetne pokušaje neo-fašističkih elemenata i pristalica ideja zloglasne Handždar divizije. – NKPJ i SKOJ podržavaju organizovanje Plenuma radnog naroda ali ističu da pobuna mora da ima svoju organizaciju koja će rukovoditi kako njom tako i radom Plenuma – rekao je drug Đenić. On je naglasio da se protesti u Bosni i Hercegovini odvijaju istovremeno sa radničkim protestima u Srbiji, navevši kao primer blokade koje sprovode radnici više preduzeća u Kraljevu i radnici Jumka u Vranju. – Radnici iz Srbije treba da slede primer radnog naroda Bosne i Hercegovine, i to na taj način što će intenzivirati borbu protiv anti-radničkih zakona koji će kapitalistički režim pokušati da sprovede posle završetka izbora, odnosno formiranja nove vlade. Radni narod BiH i Srbije, kao i cele Jugoslavije ima iste klasne neprijatelje i iste socijalne probleme, zato ne treba da dozvoli imperijalistima i nacionalistima da ga dele već da povede zajedničku borbu za socijalnu transformaciju društva, za obnovu socijalizma – istakao je drug Đenić.

Prisutnima se obratio i drug Marko Šović, predstavnik Studentskog fronta (SF) koji je istakao podršku te progresivne studentske organizacije narodnom ustanku u BiH i naglasio veoma važnu ulogu koju ima saradnja radničke klase i progresivnih studenata i omladine u borbi protiv izrabljivanja i nepravde. On je pozdravio angažman progresivnih studenata u pobuni u BiH i naglasio da oni treba da stvor jedinstveni front sa radničkom klasom u borbi za ostvarenje autentičnih studentskih ciljeva od kojih je najvažniji, besplatno studiranje.

Protest solidarnosti sa radnim narodom BiH je pokušalo da sabotira desetak nacional-šovinista i klero-fašista, kerova na lancu imperijalizma i buržoazije, koji po pitanju demonstracija u toj republici imaju identičan stav kao i pro-imperijalistički režimi u Banjaluci i Beogradu i imperijalistički centri moći u Vašingtonu i Briselu. Drugim rečima, nacional-šovinisti i klero-fašisti su svojim stavom na strani kapitala protiv autentičnih narodnih interesa. Stoga su, onako kako i zaslužuju dočekani zvižducima i uobičajenim skandiranjima posvećenim reakcionarnim elementima. Niti verbalnim niti bilo kakvim drugim provokacijama nacional-šovinisti i klero-fašisti neće poremetiti redove NKPJ i SKOJ i jedino što mogu da očekuju je katastrofalan poraz kakav su doživeli u Drugom svetskom ratu oni čije retrogradne ideje nastavljaju.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije
Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije
Beograd,
12.februar 2014. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A