SLAVA DUŠANU JOVANOVIĆU

Delegacija Saveza komunističke omladine Jugoslavije je položila venac ispred spomen table Dušanu Jovanoviću. Ovaj dečak, romske nacionalnosti je ubijen od strane neonacista 18. oktobra 1997. godine. Dušana su dok je išao do obližnje prodavnice da kupi sok, u Beogradskoj ulici presrela dvojica neonacista, oborila ga na zemlju, a zatim išutirala do smrti. Neonacisti su dečaka udarali cokulama u glavu, ali i komadom oluka koji su odvalili.

 

Zbog ubistva dečaka romske nacionalnosti na kaznu od 10 godina maloletničkog zatvora osuđeni su tada sedamnaestogodišnji Milan Čujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna. Ovi zločinci su, umesto 19. oktobra 2007, posebnim rešenjem Okružnog suda u Beogradu uslovno pušteni na slobodu u aprilu 2004.

 

Naša omladinska organizacija obeležava ovaj datum, smatrajući da slična tragedija ne sme nikada da se ponovi. Danas u vremenu povampirenja i rehabilitacije fažizma celo društvo mora da digne glas, kako nam se užasi iz dvadesetog veka, a i pojedinačni zločini poput ubistva Dušana Jovanopvića nikada ne bi ponovili. Naša organizacija će kao i do sad se žestoko suprostvljati svakom obliku propagiranja fažizma i insistirati na zabrani svih neonacističkih organizacija.

 

Smrt fašzmu – sloboda narodu!

Večna slava Dušanu Jovanoviću!

Sekretarijat SKOJ-a,

 

Beograd,

 

18. 10 . 2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A