SKOJ UČESTVOVAO NA VIDEO KONFERENCIJI EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINA O OBRAZOVANJU

 

Predstavnici SKOJ-a učestvovali su na video konferenciji posvećenoj stanju obrazovanja, u organizaciji Komunističke omladine Grčke. Tom prilikom komunisti iz nekoliko evropskih zemalja informisali su jedni druge o teškoćama sa kojima se studenti i srednjoškolci suočavaju tokom pandemije.

 

Iskustva drugova iz inostranstva pokazuju da studente i učenike različitih zemalja muče manje više isti problemi. Pandemija je dovela do pada kvaliteta obrazovanja širom Evrope. Mnogi profesori nisu uspeli da se prilagode na izvođenje nastave preko video platformi. Veliki broj kapitalističkih država, poput „razvijene“ Češke, svojim studentima iz ruralnih područija nisu omogućile pristup internetu, što je u velikoj meri dovelo do lošijih rezultata na ispitima. Finansijski položaj studenata posebno se pogoršao. Univerziteti, sledeći Bolonjsku deklaraciju koja znanje pretvara u robu, nisu omogućili dodatne ispitne rokove, zbog čega su mnogi studenti izgubili budžetski status. Propast kapitalističkih ekonomija tokom padnemije doveo je do toga da su mnogi roditelji izgubili posao, dok su u isto vreme kriterijumi za dobijanje stipendija povišeni, čime je ugrožena sama egzistencija studenata.

 

Delovanje komunističkih organizacija na univerzitetima poslednjih meseci bilo je veoma otežano. Protivpandemijske mere onemogućile su bilo kakvo okupljanje na fakultetima. Pojedine države iskoristile su ovu situaciju kako bi uvele dodatne mere koje bi sprečile eventualnu borbu studenata za svoja prava. U takvim okolnostima, komunisti su bili primorani da iz realnosti pređu na video sastanke i internet propagandu, kako bi održali budnost što većeg broja mladih ljudi, pripremajući ih na taj način za borbe koje će uslediti nakon pandemije.

 

Pandemija koronavirusa još jednom je pokazala nesposobnost kapitalističkog sistema da zadovolji osnovne potrebe radnih ljudi. Sadšnja situacija nam je pokazala da je KORONA VIRUS, A KAPITALIZAM PANDEMIJA! Studenti, srednjoškolci i ostali mladi ljudi koji svakodnevno pate pod ovakvim sistemom svesni su njegove neodrživosti. Upravo mladi predstavljaju avangardu društva, avangardu koja će, predvođena komunističkom partijom, uspostaviti sistem koji se ne zasniva na profitu pojedinca, već na dobrobiti celokupnog društva.

 

Sekretarijt Saveza komunističke omlaidne Jugoslavije,

Beograd,

08. 02. 2021.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A