SKOJ UČESTVOVAO NA ONLINE KONFERENCIJI EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINSKIH ORGANIZACIJA

Delegacija SKOJ-a je u subotu, 7. novembra, zajedno sa još 18 komunističkih omladinskih organizacija, učestvovala na online konferenciji koju je organizovala Komunistička omladina Turske (TKG). Tema konferencije bila je međusobna razmena iskustava u borbi komunista protiv pandemije koronavirusa. Tom prilikom je, takođe, obeležena 103. godišnjica Velike Oktobarske Socijalističke Revolucije.

 

Iz bogatog iskustva komunista Evrope lako se moglo zaključiti da isti problemi muče radnike od Irske do Rusije. Sve kapitalističke zemlje, bile one u EU ili ne, nisu na adekvatan način odreagovale na pandemiju. Zdravstveni sistemi su pred pucanjem, primarna zdravstvena zašita u mnogim zemljama gotovo da ne postoji, a stope smrtnosti su najviše u takozvanim “razvijenim zemljama”. Kapitalističke vlade ne rade ništa kako bi zaštitile stavnovništvo, a njihove mere usmerene su samo na očuvanje profita kapitalista, ugroženog ekonomskom krizom koja je nastupila još pre pandemije. Zemlje koje su bolje prošle u borbi sa pandemijom su upravo bivše socijalističke države u kojima zdravstvo još uvek nije privatizovano. Svi učesnici jednoglasno su se složili da je jednio socijalizam sposoban da obezbedi odgovarajuću zaštitu radnim masama.

 

Organizacije koje su učestvovale na sastnaku složile su se oko potpisivanja zajedničke deklaracije koja govori o nesposobnosti kapitalizma da se izbori sa pandemijom, a čiji tekst ćemo preneti na našim medijima.

 

Učesnici konferencije su takođe izrazili nadu da će sledeći godišnji Sastanak evropskih komunističkih omladinskih organizacija (MECYO), odložen zbog pandemije COVID-19, biti održan u Beogradu 2021. godine.

 

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

10. 11. 2020.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A