SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) učestvovao je krajem maja na dva velika anti-imperijalistička događaja u južnokorejskom gradu Gvangdžu, koje su organizovali Svetska anti-imperijalistička platforma i Partija narodne demokratije (PND) iz Južne Koreje. Pored spomenutih događaja, drug Miloš Karavezić, koji je u Južnoj Koreji predstavljao NKPJ i SKOJ, imao je priliku da se sastane sa predstavnicima sindikata iz gradova Gvangdžu i Čondžu, kao i studentima univerziteta u Gvangdžu i Seulu.

 

Glavni događaj predstavljala je zajednička anti-imperijalistička demonstracija povodom godišnjice ustanka stanovnika Gvangdžua protiv fašističke diktature, koji je otpočeo 18. maja 1980. godine. Demonstranti su zahtevali ostavku predsednika Južne Koreje Jun Sukjul-a, kao i povlačenje američkih trupa iz ove zemlje. Pored članova PND-a, predstavnika korejskih sindikata i predstavnika naše partije, na skupu su učestvovale delegacije iz Velike Britanije, Belgije, Libana, Turske, kao i predstavnik prokineske Radničke partije Tajvana. Pre same demonstracije upriličeni su govori, kao i kulturno-umetnički program. Jedan od govornika bio je i drug Karavezić, koji je Korejce pozdravio u ime naroda koji je pre 25 godina vodio krvavu borbu protiv NATO agresora. Među umetnicima koji su nastupili našla se i grupa „Hope Bird“, koja je nastupala u Beogradu upravo povodom 25. godišnjice NATO agresije na našu zemlju.

 

Delegati iz inostranstva posetili su i spomen-groblje u čijim humkama leži hiljade građana Gvangdžua koje je masakrirala južnokorejska vojska. Važno je napomenuti da se ova, kao i bilo koja druga akcija vojske Južne Koreje, odigrala uz odobrenje i podršku američkih okupacionih vlasti. Teror SAD-a nad narodom Južne Koreje traje i danas, uprkos jakom otporu naroda ove zemlje.

 

Dan nakon anti-imperijalističke demonstracije, 19. maja, održan je 11. Korejski internacionalni forum. Forum su sačinjavala tri panela koji su bili posvećeni ratovima koji se vode u Ukrajini i Palestini, kao i mogućnosti izbijanja novog rata u Istočnoj Aziji, odnosno na Tajvanu i Korejskom poluostrvu. Učesnici su se složili da SAD i njeni sateliti izazivaju ratove u različitim delovima planete kako bi, putem pljačke pokorenih naroda, sačuvale svoj krupni kapital od sigurne propasti. Međutim, anti-imperijalistički i anti-kolonijalni pokreti jačaju širom planete, a zemlje poput Rusije i socijalističke Kine pružaju otpor hegemoniji imperijalizma. Konačnu pobedu nad imperijalizmom može da iznese radnička klasa, koja je jedina sposobna da anti-imperijalističku borbu iznese do kraja i pretvori je u socijalističku revoluciju.

 

Prilikom sastanaka sa predstavnicima sindikata, naš delegat je imao priliku da se upozna sa svim metodama koje krupni kapital i velike kompanije primenjuju u eksploataciji radnika. Jedna od glavnih odlika kapitalizma u Južnoj Koreji jeste angažovanje niza podizvođača od strane velikih kompanija poput Samsunga i Hyundai-a. Ova praksa, koja je prisutna i u Srbiji, otežava stvaranje sindikata zbog činjenice da velike firme lako mogu da „ugase“ svoje podizvođače i osnuju nove „ćerke kompanije“. Zbog ovoga, kao i zbog zastupljenosti ugovora na određeno, veliki broj radnika u Južnoj Koreji nema stalno zaposlenje ili radi za platu koja je ispod zakonom propisane minimalne zarade. Kako bi rešili ovaj problem, korejski sindikati se bore za izmenu zakona po kojima bi se radnici iz firmi podugovarača okarakterisali kao radnici kompanija koje su te podugovarače angažovale.

 

NKPJ i SKOJ izražavaju solidarnost sa radnicima i narodom Južne Koreje u njihovoj borbi kako protiv domaćih kompanija (koje su većinski u stranom vlasništvu), tako i protiv okupacije koju sprovode Sjedinjene Države. Naša Partija i naš omladinski savez izražavaju uverenje da će radnička klasa, predvođena komunistima okupljenim oko Svetske anti-imperijalističke platforme, pobediti imperijalizam, što će stvoriti uslove za uspostavljanje socijalizma u celom svetu.

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

09.06.2024.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN ODRŽAN SKUP TITO DA OSTANE – GANGULA DA ODE ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A