SKOJ SE PRIKLJUČIO GLOBALNOJ AKCIJI SOLIDARNOSTI SA BRAĆOM KONONOVIČ

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) odazvao se pozivu Svetske federacije demokratske omladine (WFDY) povodom globalne nedelje solidarnosti sa Braćom Kononovič. Ovim putem, SKOJ izražava najoštriji protest i gnušanje zbog drskog hapšenja Mihaila Kononoviča, prvog sekretara Lenjinskog komunističkog omladinskog saveza Ukrajine (LKSMU) i njegovog brata Aleksandra, takođe člana LKSMU, od strane pripadnika ukrajinske službe bezbednosti.

 

Braća Kononovič su 6. marta uhapšena u Kijevu pod potpuno lažnim, besmislenim i uvredljivim optužbama da su “špijuni”. SKOJ ističe da su braća Kononovič oklevetani i da je reč o istinskim ukrajinskim patriotama, antifašistima, humanistima i borcima za socijalnu pravdu. Zbog svog celokupnog progresivnog delovanja braća Kononovič zaslužuju priznanja i ordenje, a nikako hapšenje zbog izmišljenih razloga. Fabrikovane optužbe aktuelne vlasti u Kijevu na račun braće Kononovič za “špijunažu” SKOJ odbacuje sa prezirom i prkosom i zahteva da oni odmah budu pušteni na slobodu!

 

Mihail i Aleksandar Kononovič su u poslednjih osam godina u više navrata bili na udaru ukrajinskih neonacista i ultrasedničarski orijentisanih ekstremista. Radi se o herojima koji u Ukrajini žive i rade u veoma teškim uslovima ali istovremeno i uzornim građanima koji su sramno uhapšeni, iako ne postoji nijedan jedini dokaz za monstruozne neistine iznesene na njihov račun.

 

SKOJ od vlasti u Kijevu zahteva momentalno puštanje na slobodu braće Kononovič kao i prekid konstantnog proganjanja, šikaniranja i žigosanja ukrajinskih antifašista i istinskih rodoljuba, na prvom mestu komunista!

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije
Beograd,
08.11.2022.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

STOP SANKCIJAMA I OKUPACIJI SIRIJE SOLIDARNOST SA STRADALIMA U SUDARU KOD TEMPA SREĆAN 8. MART MILOŠ KARAVEZIĆ IZABRAN ZA PRVOG SEKRETARA SKOJ-a V KONGRES SKOJ-a – OMLADINA ★ BORBA ★ ALTERNATIVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A