SKOJ DOMAĆIN 16. SASTANKA EVROPSKIH KOMUNISTIČKIH OMLADINA

Savez komunističke omladine Jugoslavije bio je prošlog vikenda, od 25. do 28. novembra, domaćin 16. Sastanka evropskih komunističkih omladinskih organizacija, poznatijeg kao MECYO. Posle 3 godine pauze, nastale usled pandemije koronavirusa, Beograd je postao domaćin ovog, za evropske komuniste veoma značajnog skupa. 20 organizacija poslalo je 42 delegata iz 18 evropskih zemalja. Realizovano je ukupno 4 zajedničke aktivnosti, dok su u isto vreme predstavnici SKOJ-a obavili značajne razgovore sa organizacijama učesnicama u cilju jačanja solidarnosti i internacionalne borbe proletarijata naših zemalja.

 

U subotu je tokom prvog dela dana održana diskusija na kojoj su organizacije podnele izveštaj o situaciji u njihovim zemljama, kao i njihovo viđenje trenutnih dešavanja u svetu. SKOJ je tom prilikom detaljnije upoznao naše drugarice i drugove iz inostranstva sa napadima koje su u prethodnom periodu pretrpele kako naše prostorije, tako i spomenici herojima Narodnooslobodilačke borbe. Bilo je reči i o porastu troškova života, okupaciji Kosova i Metohije od strane zločinačke NATO alijanse, kao i pritiscima koje Srbija trpi od strane Zapada zbog činjenice da još uvek nije uvela sankcije Rusiji.

 

U popodnevnim časovima, delegati su, zajedno sa članovima i simpatizerima NKPJ i SKOJ-a, organizovali su u Knez Mihailovoj i na Trgu Republike veličanstvenu demonstraciju „Protiv kapitalističke eksploatacije i imperijalističkih ratova, za socijalizam!“ Veliki broj učesnika pevao je partizanske i komunističke pesme, skandirao protiv NATO pakta, dok su se prisutnima obratili Generalni sekretar NKPJ, drug Aleksandar Banjanac i Prvi sekretar SKOJ-a, drug Aleksandar Đenić. Oni su se zahvalili organizacijama učesnicama koje su SKOJ-u poverile organizaciju ovog značajnog događaja. Iz Beograda je tada poslata jasna poruka radnom narodu Srbije, Evrope i Sveta da komunistički pokret nije mrtav, te da je pobeda radničke klase neizbežna. Komunisti će zaustaviti NATO imperijaliste, iste one koji su pre više od 20 godina izvršili agresiju na našu zemlju. Jedino je radnička klasa, predvođena avangardnom komunističkom partijom, sposobna da okonča eksploataciju i ratove.

 

U nedelju je održana diskusija povodom zajedničke deklaracije MECYO-a. Veliki broj organizacija složio se sa tekstom u kojem se osuđuju imperijalistički ratovi i agresivna, ekspanzionistička politika sluga kapitala. Mladi komunisti Evrope pozivaju se na organizovanu borbu protiv kapitalizma koji se nalazi u svojoj najvišoj, imperijalističkoj fazi. Posebno je osuđen porast fašizma u Ukrajini i ostalim evropskim zemljama, koji je samo još jedna manifestacija umirućeg kapitalizma, a pružena je i podrška braći Kononovič koje ukrajinski režim drži u zarobljeništvu od marta ove godine.

 

Uveče su delegati, zajedno sa našim članovima, uživali u koncertu koji su nam priredili naši drugovi iz Padine, a za čija realizacija ne bi bila moguća bez udruženja „Stara Bežanija“, koje nam je obezbedilo salu za taj događaj. Tom prilikom je i predsednica udruženja, drugarica Volga Ilić, imala priliku da pozdravi sve prisutne i izrazi svoju podršku borbi mladih komunista.

 

Još jednom se zahvaljujemo svim drugaricama i drugovima, kako iz Srbije tako i iz inostranstva, na podršci koju su nam dali prilikom organizacije ovog veličanstvenog skupa. Još jednom smo pokazali da budućnost pripada nama.

 

DOLE IMPERIJALIZAM!

NATO UBICE, NAPOLJE IZ SRBIJE!

ŽIVEO PROLETERSKI INTERNACIONALIZAM!

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

30.11.2022.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

DAN BORCA U ZEMUNU – SLAVA OSLOBODIOCIMA! DAN BORCA U ZEMUNU – BEOGRAD JE SLOBODAN! SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A