SKC I ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA BEOGRADA NE DOZVOLJAVAJU OBNOVU MURALA POSVEĆENU NARODU ČILEA

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) organizovao je simboličan protest ispred Studentskog kulturnog centra (SKC), jer ova ustanova po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda (ZZZSKB) ne dozvoljava obnovu murala posvećenu narodu Čilea.

 

Naime, mladi umetik Darko Pantelić želeo je da obnovi najstariji mural u Beogradu koji je posvećen solidarnosti sa narodom Čilea koji se nalazi na zidu ispred Studentskog kulturong centra koji je oslikan 1977. godine. On je, međutim, u toj nameri sprečen od strane rukovodstva SKC-a koje je istaklo da se zgrada nalazi pod ingerencijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. SKOJ je Zavodu za zaštitu spomenika predložio da naši umetnici obnove mural o svom trošku. SKOJ, međutim, do sada nije dobio odgovor na taj predlog.

 

Podsećanja radi, najstariji mural u Beogradu je nastao 1977. godine, a oslikan je od strane „Brigade čileanskih muralista ‘Salvador Aljende’. Poslednji put taj mural je obnovljen 2005. godine, a zub vremena ga je doveo do neprepoznatljivosti. Mural je oslikan na spoljnoj ogradi Studentskog kulturnog centra u ulici Generala Ždanova (danas Resavskoj).

 

SKOJ je zgrožen odlukom ZZZKB-a, i to u trenutku kada čitav slobodarski svet obeležava 50. godina od tragičnog puča u Čileu i ubistva Salvadora Aljendea, Viktora Hare i desetine hiljada drugih nedužno stradalih građana Čilea. Na ovom primeru se jasno vidi da Zavod ne radi svoj posao, već da iskazuje neodgovornost, nemarnost, nezainteresovanost i bahatost.

 

SKOJ zahteva od ZZZSGB-a da radi svoj posao i da obnovi mural koji predstavlja kulturno blago grada Beograda i koji se nalazi pod zaštitom države, a koji zbog nemarnosti ove institucije može da trajno iščezne.

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

28.09.2023.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

DAN BORCA U ZEMUNU – SLAVA OSLOBODIOCIMA! DAN BORCA U ZEMUNU – BEOGRAD JE SLOBODAN! SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A