ŠESTI ANTIFAŠISTIČKI KAMP

Šesti Antifašistički kamp će se održati na legendarnoj Trešnjici. Nakon uspešno održanog prvog Antifašističkog kampa u leto 2013. godine u Bojčinskoj šumi, kao i drugog u opštini Barajevo,  trećeg na teritoriji Užica, četvrtog u Banatskoj Beloj Crkvi i petog na Fruškoj Gori, SKOJ će ove godine organizovati šesti po redu Antifašistički kamp s novim programima, novim aktivnostima, novim predavačima, novim entuzijazmom i željom da ova manifestacija u budućnosti postane masovan skup koji će okupljati slobodarski orijentisane i progresivne ljude, ne samo Srbije već i regiona bivše SFR Jugoslavije, kao i celog Balkana.

Šesti Antifašistički kamp održaće se na Trešnjici kod Užica, od 3. do 5. avgusta. Prijavljivanje će trajati do 1. avgusta, a možete se prijaviti preko mejla skoj1919@gmail.com, ili telefona 064/086-04-92.

Nakon prethodnih pet kampova koja su organizovana na teritoriji Surčina, Barajeva, Užica, Bele Crkve i Fruške Gore, ovaj kamp će se održati ponovo na Trešnjici. Teritorija ove planine u Zapadnoj Srbiji nije slučajno izabrana, jer na njenoj teritoriji su se odigrale značajne bitke, a ona je upravo  simbol i branik najveće slobodne teritorije u porobljenoj Evropi – Užičke repbile.

Osnovni cilj kampa je dizanje antifašističke svesti, posebno među mladim ljudima koji su izloženi sveopštoj političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i obrazovnoj degradaciji. Mladim ljudima se preko medija, zvaničnih institucija, škola, fakulteta itd. servira lažna istorija, u kojoj se neretko oslobodioci nazivaju okupatorima i zločincima, dok se sa druge strane naci – fašistički okupator, kao i kolaboracionisti, rehabilituju, kako bi se predstavili kao nevine žrtve. Takođe, danas u Srbiji pokušava da se rehabilituje po zlu čuveni general i izdajnik srpskog naroda Milan Nedić, tako da je potreba za ovim kampom višestruka, kako bi se mladi ljudi mogli upoznati sa istinskim slobodarskim tradicijama.

Fašizam je najveće zlo koje je zadesilo čovečanstvo. To zlo, već jednom pobeđeno u burnom XX veku, dobija nanovo plodno tlo za povampirenje u ništa spokojnijem XXI veku. Rehabilitacija fašizma može izazvati nova krvoprolića, a njegovo očigledno buđenje možemo danas videti u mnogim zemljama, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Nemačkoj, a najkatastrofalnije posledice svakako u Ukrajini. Kriza kapitalizma, egzistencijalni sunovrat, apatija i beznadežnost su osnove tog plodnog tla za bujanje ideologije koja se i pojavila u sličnim okolnostima u prošlom veku.

Tokom trajanja kampa organizovaće se predavanja i radionice, projekcije filmova, sportske aktivnosti, izleti i poseta značajnih spomenika NOB-u. Osvrnućemo se na istorijski kontekst rehabilitacije naci – fašista i njihovih kolaboranta. Antifašistički letnji kamp će se baviti i drugim važnim i aktuelnim temama. Organizovaće se radne akcije koje će imati za cilj dizanje ekološke svesti, kao i svesti o važnosti solidarnosti i dobrovoljnog rada. Organizovanćemo marševe i posete mesta važnih istorijskih događaja. Takođe ćemo se osvrnuti na situaciju na Bliskom istoku, izbeglice i imperijalističku politiku prema ovim zemljama, koja se tiče direktno i naše zemlje sa javljanjem velikog broja emigranata iz ovog pordučja.

Borba protiv fašizma nema alternativu. Ta borba i u našem društvu danas dobija novi smisao i novu aktuelnost.

Pridruži nam se i budi učesnik na Antifašističkom kampu!

Sekretarijat SKOJ-a,

03. Jul 2018.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A