SASLUŠANJE DRUGA ĐENIĆA 21. JANUARA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) obaveštavaju javnost da je sudski proces protiv prvog sekretara SKOJ-a i člana Sekretarijata NKPJ druga Aleksandra Đenića zakazan za 21.januar 2015. godine u Palati Pravde u Beogradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je protiv druga Đenića podnelo krivičnu prijavu zbog navodnog „napada“ na dvojicu pripadnika ozloglašene klero-fašističke grupe „Srbska akcija“. Istina je sasvim drugačija, drug Đenić u društvu devojke, tom prilikom bio je izložen nasrtaju, vređanju i provokacijama dvojice uličnih razbojnika, koji su ih pre toga već jednom, istina bezuspešno,u alkoholisanom stanju napali na Zelenom vencu u Beogradu. Suočen sa osvedočenim siledžijama drug Đenić je bio prinuđen da reaguje preventivno i u samoodbrani su jednom od napadača nanete lakše povrede. Tada se pojavila policija koja je privela druga Đenića i na osnovu svedočenja dvojice klero-fašista koji su izazvali incident protiv njega pokrenula krivičnu prijavu.

NKPJ i SKOJ ocenjuju da je reč o klasičnom progonu druga Đenića, prvog sekretara Studentskog fronta (SF) organizacije koja ima najaktivniju ulogu u Studentskom protestu 2014. (zbog čega je i bio na meti fašističkih batinaša), od strane buržoaskog režima u Srbiji. Krivična prijava za „napad“ je potpuno neodrživa jer je drug Đenić bio suočen sa brojčano nadmoćnijim i prema njemu neprijateljski nastrojenim pripadnicima „Srbske akcije“. Sasvim je jasno da je drug Đenić bio napadnut i da su incident izazvali pripadnici „Srbske akcije“ prema kojima je prvi sekretar SKOJ-a delovao u samoodbrani. NKPJ i SKOJ najoštrije protestuju zbog namere buržoaskog režima da se od gnusnih fašističkih napadača sudskom farsom prave žrtve.

Zbog svega toga NKPJ i SKOJ traže da krivična prijava protiv druga Đenića bude odbačena, kao i da se sankcionišu kako vinovnici tog tako i svih drugih napada na pripadnike SKOJ-a i progresivne studente. Na dan saslušanja druga Đenića, NKPJ i SKOJ će organizovati demonstracije u znak podrške svom drugu i pozvaće progresivnu javnost da se priključe protestu.

U sklopu odbrane druga Đenića od fašističkih nasrtaja i progona buržoaskog aparata NKPJ i SKOJ su zatražile solidarnost od svojih sestrinskih partija i omladinskih organizacija. Odziv je bio zaista veliki i dosad su stigle poruke podrške od Svetske federacije demokratske omladine (WFDY), čiji je SKOJ član, zatim iz razih zemalja sveta među kojima su Ekvador, Brazil, Pakistan,Kanada, Kipar, Grčka,Nemačka, Španija itd, a u nekima, poput Rusije i Italije održane su i demonstracije ispred ambasada Srbije u znak podrške drugu Đeniću. NKPJ i SKOJ su u svojoj poruci sestrinskim organizacijama naveli orkestriranu fašističku hajku protiv komunista, istakavši da su istovremeno sa napadom na druga Đenića, fizičkim atacima bili izloženi i članovi rukovodstva SKOJ-a drugovi Nemanja Nedović i Kosta Ristić, da su fašisti u dva navrata napali učesnike protestnih skupova u organizaciji Partije i SKOJ-a a na sedištu Partije je kukavički polomljen prozor i ispisan uvredljiv grafit. NKPJ i SKOJ zahtevaju od nadležnih organa da odmah pronađu počinioce tih drskih ataka, uz konstataciju da iako je dosta vremena prošlo po tim pitanjima dosad ništa nije urađeno. NKPJ i SKOJ su se otvorenim pismom obratili i Nebojši Stefanoviću, ministru unutrašnjih poslova Srbije u kome su protestovali zbog pokretanja krivične prijave protiv druga Aleksandra Đenića i od njega tražili da policija rasvetli napad na druga Kostu Ristića, rukovodioca SKOJ-a i sekretara Studentskog fronta i druge studente –učesnike u blokadi Filozofskog fakulteta u Beogradu kao i demoliranje prostorija NKPJ. Do danas, nismo dobili nikakav odgovor od ministra Stefanovića koji voli veoma pohvalno da govori o radu srpske policije. Mi to njegovo mišljenje, s pravom, ne delimo jer nijedno krivično delo protiv članova i imovine NKPJ dosad nije rasvetljeno.

NKPJ i SKOJ od buržoaskog režima zahteva da prekine sa progonom komunista, čija je poslednja manifestacija pokretanje krivične prijave protiv druga Aleksandra Đenića. Prethodno je zbog navodnog „pozivanja na otpor policiji“ ( a reč je bilo o simboličnoj akciji SKOJ-a ispred ambasade Nemačke, predaji protestnog pisma u znak solidarnosti sa problemima Slobodarske omladine Nemačke u kojoj su učestvovala svega trojica aktivista SKOJ-a) drug Vladimir Davidovič, član Sekretarijata SKOJ-a osuđen na plaćanje novčane kazne.

NKPJ i SKOJ će o toku suđenja drugu Đeniću redovno izveštavati domaću i stranu javnost, kao i kako teče istraga o razotkrivanju napadača na aktiviste SKOJ-a, sedište Partije i progresivne studente koji pod blokadom drže Filozofski fakultet u Beogradu. NKPJ i SKOJ fašističkim bandama poručuju da je komuniste nemoguće zastrašiti a da će se reakcionarne ideje koje zastupaju naći tamo gde su i njihovi ideološki uzori Hitler i Ljotić, na smetlištu istorije.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

25.novembar 2014. godine

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A