REKTORKA POPOVIĆ DA PODNESE OSTAVKU

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najoštrije protestuje zbog dezinformacije koju je iznela Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu da pripadnici progresivne organizacije Studentski front „nisu blokirali“  tu ustanovu u petak 12. juna.

 

Naprotiv, četvoro aktivista Studentskog fronta su tog dana na 40 minuta blokirali zgradu Rektorata a na terasi istakli transparent. Fotografija pripadnika SF na terasi Rektorata i istaknuta parola „Ukinuti nedemokratski izborni zakon“ je neoborivi dokaz da je blokade bilo i da rektorka Popović ne govori istinu. Takođe, rektorka je iznela neistinu da je Studentski front „anarhistička organizacija“. Takva izjava je potpuna budalaština jer je Studentski front sastavljen iz redova studenata marksista koji se bore za besplatno studiranje, tekovine ostvarene tokom socijalističke izgradnje naše zemlje, a ne nekakva „anarhistička organizacija“. Velika je sramota za tako uglednu instituciju poput Univerziteta u Beograd da je na njenom čelu osoba bez opšteg obrazovanja i nedovoljno informisana. Poznato je da da su anarhisti protivnici učestvovanja na izborima a aktivisti SF su istakli parolu protiv nedemokratskog izbornog zakona koji diskriminiše autentične predstavnike radnog naroda. Iz toga je sasvim jasno da pripadnici Studentskog fronta nikako ne mogu biti anarhisti.

 

Aktivisti Studentskog fronta su zgradu Rektorata blokirali zbog nedemokratskog izbornog zakona, primene „Bolonjske deklaracije“ koja diskriminiše i onemogućava studiranje deci iz radničkih i porodica seoskog proletarijata kao i zbog nebezbednih uslova polaganja ispita u toku epidemije korona virusa.

 

Nakon što su pripadnici Studentskog fronta blokirali zgradu Rektorata pojavili su se pripadnici obezbeđenja poslati od strane uprave te institucije. Ne želeći bilo kakav konflikt koji bi mogao da naruši aktuelnu epidemiološku situaciju usled korona virusa  aktivisti Studentskog fronta su odlučili da se povuku jer su prethodno ostvarili planirani cilj poslavši svoje poruke u javnost. Najobičnija je laž da su članovi SF-a izbačeni iz Rektorata već su se sami povukli iz tog prostora.

 

SKOJ najoštrije protestuje protiv dvostrukih aršina rektorke Ivanke Popović zbog čega traži njenu momentalnu ostavku. Ona je zahteve Studentskog fronta sramno nazvala „političkim“ ignorišući studentske zahteve koje su njegovi aktivisti jasno izneli u vezi sa ukidanjem „Bolonjske deklaracije“ i pomeranje ispitnog roka zbog nebezbedne situacije u kojoj je korona virus još prisutan. Zahtev za promenu izbornog zakona jeste politički ali je direktno vezan za egzistenciju studenata iz redova radničke i seljačke omladine jer ometa predstavnike klase kojoj pripadaju da učestvuju na izborima i izbore se za bolji život, između ostalih, i studenata iz tih slojeva društva.

 

SKOJ ističe da su aršini rektorke Popović dvostruki jer je kao pripadnik građanske eksploatatorske klase svojevremeno podržala političke zahteve buržoaske organizacije „1 od 5 miliona“ kada je blokirala Rektorat a bestidno je odbacila progresivne zahteve Studentskog fronta. Time je rektorka pokazala svoje reakcionarno lice i slugeranski odnos prema buržoaskoj ideologiji i interesima krupnog kapitala zbog čega mora momentalno da podnese ostavku.

 

SKOJ u potpunosti pozdravlja akciju koju su izveli pripadnici Studentskog fronta i podržava sve njihove zahteve.

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

13. 06. 2020.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A