PRVOMAJSKI PROGLAS NKPJ I SKOJ-a

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) radnom narodu Srbije najsrdačnije čestitaju 1.maj, Dan međunarodne solidarnosti radničke klase!

 

Opaka zaraza, korona virus, onemogućila je proletarijatu širom sveta, pa tako i u Srbiji, da kao i svake godine, uličnim manifestacijama obeleži svoj veliki praznik i izrazi protest protiv buržoaskog varvarizma i ostvarivanja enormnih profitnih stopa krupnog kapitala eksploatacijom tuđeg rada.

 

S obzirom da usled epidemije korona virusa i policijskog časa koji je na snazi, NKPJ i SKOJ  ovoga puta 1.maj, ne mogu da obeleže uobičajenim uličnim maršem, naša Partija i njen omladinski Savez  pozivaju radne ljude Srbije da proslave veliki praznik proletarijata isticanjem crvenih zastava ili drugog znamenja na svojim terasama i prozorima. NKPJ i SKOJ pozivaju radnike, seoski proletarijat, studente, penzionere, omladinu i poštenu inteligenciju da u petak 1.maja tačno u 12 sati istaknu crvena znamenja (zastave, marame, tkanine) na svojim terasama i prozorima i sa muzičkih uređaja, računara ili telefona intoniraju radničku himnu „Internacionalu“.

 

NKPJ i SKOJ od predstavnika krupnog kapitala i buržoaske vlasti zahtevaju da ne  ugrožavaju zdravlje radnika tokom opake epidemije korona virusa i da ne pokušavaju da teret nadolazeće ekonomske krize prebace na pleća proletarijata kroz otpuštanja i smanjenje plata. Zdravlje ljudi koji žive od svoga rada je važnije od profita kapitalista i stoga nikako ne treba dozvoliti da se radni narod masovno vrati u fabrike, rudnike i preduzeća sve dok korona virus ne bude u potpunosti suzbijen. NKPJ ističe da je buržoaska Vlada Srbije napravila veliku grešku što nije primenila meru zabrane rada celokupne privrede na 14 dana u cilju borbe protiv korona virusa i što su neke industrijske delatnosti delovale gotovo bez prekida, pa tako i u doba najjačeg talasa epidemije, kao što je primera radi građevinarstvo. NKPJ ističe da je Krizni štab za borbu protiv korona virusa načinio veliku grešku što nije zabranio rad fabrici Jura u Leskovcu nakon što se nekoliko radnika razbolelo od korona virusa već umesto toga preporučio da nastavi sa proizvodnjom u smanjenom kapacitetu i pored protesta zaposlenih opravdano zabrinutih za svoje zdravlje. Nadležni u Srbiji su počinili veliku nepravdu kada su uhapsili Slavišu Pajovića, hrabrog radnika Jure u Rači koji se usprotivio radu te fabrike u nesigurnim uslovima korona virusa na čemu sramno insistira eksploatatorski južnokorejski privatni poslodavac. Jedan od zahteva ovogodišnjih prvomajskih manifestacija radnog naroda je momentalno odbacivanje svih optužbi protiv heroja radničke klase Slaviše Pajovića! Progresivni radnički pokret ne sme dozvoliti da osioni privatni poslodavci teraju radnike da ugrožavaju živote zarad profitnih stopa a buržoaska vlast hapsi proleterske tribune poput Slaviše Pajovića!

 

Potpuno je jasno da će svetska buržoazija i tokom nastupajuće ekonomske krize, kao što je bio slučaj i sa onom iz 2008. godine, pokušati da sav teret svali na pleća radnog naroda, kako bi sebi obezbedila unosne i lake zarade eksploatacijom tuđeg rada i u kriznim uslovima. Osnovni zadatak progresivnog radničkog pokreta je da se suprotstavi takvim podlim namerama svetske buržoazije.

 

Kada je reč o Srbiji progresivni radnički pokret ne sme dozvoliti da nijedan radnik bude otpušten, da nikom od zaposlenih ne bude smanjena plata i da egzistencija radnog naroda ne može biti žrtvovana zarad gramzivosti kapitalističkih parazita. Pojedine strane tekstilne firme u Srbiji su već najavile svoju likvidaciju kako bi usled nastupajuće krize otišle sa iznetim kapitalom iz Srbije i proizvodnju premestile u zemlje sa još jeftinijom radnom snagom. Stoga je nužno formirati državna tekstilna preduzeća koja bi otpuštenim radnicima iz te industrijske grane ali i onima koji su trenutno bez posla garantovala egzistenciju a budžetu svojim poslovanjem dovoljno sredstava za zdravstvo, školstvo i socijalnu zaštitu.

 

Vlada Srbije treba da prestane sa pogubnom politikom subvencionisanja  stranog i domaćeg privatnog kapitala već je potrebno da ta sredstva preusmeri na jačanje zdravstva. Opaki korona virus je pokazao koliko je opasno zanemariti ulaganja u zdravstvo a jedini način da se građani adekvatno i uspešno zaštite od pošasti poput korone ali i drugih bolesti je potpuno besplatno zdravstvo. Kriza u kojoj smo se našli je pokazala nemoć privatnih zdravstvenih ustanova koje u potpunosti treba ukinuti i zabraniti bilo kakvu naplatu medicinskih usluga.

 

Nužno je odmah prekinuti sa pogubnim procesom dalje privatizacije i stečajeva a sva već prodata preduzeća treba deprivatizovati a ona koja su otišla u stečaj osposobiti kako bi ponovo počela sa radom.

 

Vlada Srbije treba da zahteva od privatnih poslodavaca koji će dobiti pomoć iz državne kase da ne otpuštaju nikog od zaposlenih. Orijentacija da im se toleriše otpuštanje do 10 odsto zaposlenih i onih koji nisu zaposleni za stalno je pogrešna i pogubna i neće sprečiti već će naprotiv motivisati krupni kapital da otpušta kako bi povećao svoje profitne stope. Obećanu pomoć od 100 evra građanima treba povećati na daleko veću sumu koju će da dobiju samo zaposleni sa primanjima do 600 evra, od kojih najviše treba da dobiju oni koji imaju najmanje plate i socijalno ugroženi. Buržujima i povlašćenoj srednjoj klasi pomoć iz budžeta nije potrebna niti je oni stvaraju pa samim tim je ni ne zaslužuju. Budžet stvara radni narod i samo on ima pravo na novčanu pomoć u nastupajućoj ekonomskoj krizi.

 

Dа bi se radni narod učinkovito i organizovano suprotstavio antinarodnim merama buržoazije u nastupajućoj ekonomskoj krizi neophodno je formiranje ujedinjenog Narodnog fronta, sačinjenog od pripadnika radničke klase, seoskog proletаrijаtа, studenаtа, penzionerа, omlаdine, nezаposlenih, Jugoslovenа i poštene inteligencije. Samo ujedinjeni, organizovani i borbeni, potlаčeni u Srbiji mogu se  izboriti zа svoju egzistenciju i osnovnа prаvа!

 

Živeo 1. maj – Dan međunarodne solidarnosti radničke klase!

Korona je virus – kapitalizam je pandemija!

Ovu krizu ne plaćamo mi!

Proleteri svih zemalja, ujedinite se!

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

01. 05. 2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A