PROTESTNA AKCIJA PROTIV PREMEŠTANJA SPOMENIKA DIMITRIJU TUCOVIĆU

Savez komunističke omladine Jugoslavije održao je simboličan protest protiv premeštanja spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića – istaknutog vođe radničkog pokreta u Srbiji i osnivača Srpske socijaldemokratske partije, u utorak, 31. 05. 2016. godine.

Plan gradske vlasti Beograda je da u sklopu rekonstrukcije Trga Dimitrija Tucovića (današnji naziv – Trg Slavija) njegove posmrtne ostatke sahrani u Aleji velikana, a bistu premesti na plato ispred Narodne banke, umesto da je ostavi na Slaviji, gde se nalazi već 67 godina.

Aktivisti našeg omladinskog saveza su na protestu nosili transparent na kome je pisalo: „Juče Kijev – danas Beograd”, koji je za cilj imao da ukaže na vezu između nedavnih dešavanja u Kijevu, gde su fašističke grupacije rušile spomenike mnogim zaslužnim revolucionarima i vođama radničkog pokreta, i gradske vlasti u Beogradu, na čelu sa gradonačelnikom Sinišom Malim, koja sledi ovaj trend.

U eri svetske krize kapitalizma, a posebno u svetlu retrgoradnih anti-radničkih mera koje po nalozima zapadnog imperijalizma donosi režim Aleksandra Vučića, tradicionalno okupljalište progresivnog radničkog pokreta u samom centru Beograda, predstavlja veliki problem za vladajuću kapitalističku klasu. Dimitrije Tucović je bio nepomirljivi neprijatelj kapitalizma i eksploatacije tuđeg rada i borio se do svoje smrti za njihovo ukidanje. Dimitrije Tucović je bio nepomirljivi neprijatelj imperijalizma i do svoje smrti se borio za njegovo slamanje. S obzirom na to da vladajući režim u Srbiji sprovodi eksploatatorsku i pro-imperijalističku politiku jasno je zašto se plaši i mrtvog Dimitrija Tucovića i zašto ne želi njegov spomenik kao simbol i okupljalište progresivnih snaga na trgu u centru glavnog grada Beograda.

Dimitrije Tucović, nepokolebljivi i odlučni borac za progres i heroj koji je život dao za odbranu svoje domovine od tuđina, ne zaslužuje sramni tretman koji mu je namenila buržoaska vlast. SKOJ neće dozvoliti skrnavljenje njegovog grobnog mesta i nepoštovanje imena i dela, te će nastaviti borbu da se sramna odluka odbornika Skupštine grada bezuslovno ukine!

Dalje ruke od spomenika i groba Dimitrija Tucovića!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

31.05.2016.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A