PROTEST PROTIV ANTINARODNE „IZLOŽBE U IME NARODA” POSLAO JASNU PORUKU – FAŠIZAM U SRBIJI NEĆE PROĆI

uimenaroda1

Protest koji je održan u organizaciji NKPJ i SKOJ-a, u saradnji sa GO SUBNOR Beograda i uz prisustvo nekolicine pripadnika drugih levičarskih organizacija, povodom antinarodne izložbe u ,,Ime naroda“ poslao je jasnu poruku da fašizam u Srbiji neće proći.

Ova sramna izložba je sa jedne strane okupila fondaciju dr. Zoran Đinđić, LDP, SPO, Zavetnike i druge reakcionarne buržoaske grupacije, a obezbeđenje su činili kerovi na lancima buržoazije, neofašističke grupacije. Grupacije koje su bile u organizaciji ove izložbe nisu uspele u pokušaju da isprovociraju protest pripadnika antifašističkog skupa, i izazovu ozbiljniji incident, njihov napad je momentalno bio odbijen od strane naših aktivista. Skup su okarakterisale partizanske pesme, kao i proleterska himna Internacionala, dok su skandirane parole „Neće proći NATO fašisti“, „Ustaše četnici – zajedno ste bežali“ i mnoge druge.

Prisutnima se obratio prvi sekretar SKOJ-a i član sekretarija NKPJ, drug Aleksandar Đenić, koji je u svom nadahnutom govoru istakao da nije čudo što se danas organizuje ovakva izložba, jer su na vlasti one snage čiji su ideološki preci bili saradnici Rima i Berlina, kao što su današnji vlastodršci poslušnici Brisela i Vašingtona. Istakao je i da ova izložba za svoj suštinski cilj ima rehabilitovanja fašističkih zločinaca i njihovih slugu, a to najbolje pokazuje činjenica da je kao antikomunistička žrtva, na samoj ulaznici za izložbu, prikazan lik Jovana Aćimovića, prvog presednika vlade koji je postavljen od strane nacističkog okupatora. Drug Đenić je dalje napomenuo da mi nismo imali samo antifašističku borbu, već i revoluciju koja je iskorenila glad, nezaposlenost, izgradila domove, fabrike, obezbedila svakom pojedincu da se školuje i leči, odnosno obezbedila život dostojan čoveka, te da stoga i nije čudo da oni koji su našu zemlju rasprodali u bescenje po nalogu Brisela i Vašingtona, lihvarskih institucija kao što su MMF i Svetska banka, sada žele da rehabilituje svoje ideološke pretke, koji su isto radili protiv svog naroda, opravdajući na taj način svoju današnju ulogu. Drug Đenić je naglasio da nije slučajno što se ova izložba održava u muzeju koji je nekada nosio naziv Muzej Revolucije, i koji se nalazi na trgu koji je nosio ime Marksa i Engelsa. Na kraju je drug Đenić poručio da današnji povampireni fašizam kao što je u Ukrajini, Mađarskoj, Venecueli, Grčkoj ima istu svoju ulogu sad, kao i nekad i da je on na strani krupnog kapitala kao njegova poslednja linija odbrane. Takođe drug Đenić je poručio da rehabilitacija nacističkih zločinaca i domaćih izdajnika neće proći! Da u Srbiji fašizam neće proći!

Izložba pod nazivom „U ime naroda“ nije nikakav autentičan i nikakav kulturni događaj, već prekopirana politička propaganda reakcionarnih i radikalno desničarskih krugova koje uglavnom potpomažu različiti sumnjivi fondovi koji su u sprezi sa polugama imperijalizma, tj. intersima krupnog kapitala. Slične manifestacije i projekti su sprovedeni u mnogim zemljama, a rezultate tih izložbi i projekata rehabilitacije poražene strane iz perioda Drugog svetskog rata najbrutalnije trenutno oseća narod Ukrajine u kojoj su „rehabilitovane“ fašističke snage povampirene na „Euromajdanu“ sprovele državni udar i dovele zemlju na ivicu građanskog rata. U Mađarskoj, u čijem glavnom gradu, u samom centru postoji muzej pod nazivom „Kuća (komunističkog) terora“ kojom se takođe „ispravlja nepravda“ nad poraženom stranom u Drugom svetskom ratu, na nedavno održanim izborima, pobedila je radikalno desničarska partija sklona nacional-šovinističkim ispadima i glorifikovanju „Hortijevaca“, a treća je bila partija Jobik, otvoreno fašistička grupacija. Izložba „U ime naroda“ neodoljivo podseća na ove i slične projekte, a da je reč o providnoj buržoaskoj propagandi potvrđuju i prisutne zvanice na otvaranju (od Vuka Draškovića, Jelisavete Karađorđević, raznih kvazi intelektualaca i kvazi umetnika, istaknutih funkcionera liberala, neočetnika i fašista), kao i sveprisutna, nenaučna i netačna formulacija „žrtve i zločini KOMUNIZMA“ čime se ova izložba sasvim transparento idejno opredelila.

NKPJ i SKOJ žale sve nevine žrtve, ali i napominjemo da se istorija ne može iznova napisati (posebno ne od strane tako slabih istoričara i intelektualaca kao što su autori ove izložbe), ona se može samo falsifikovati.

Valja napomenuti i da je skup zaključen pozdravom „Smrt fašizmu – sloboda narodu“.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A