PRONAĆI I UHAPSITI IZGREDNIKE KOJI SU OSKRNAVILI GROBNICU NARODNIH HEROJA

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) dopisom se obratio Nebojši Stefanoviću, ministru unutrašnjih poslova Srbije u kome ga je podsetio da su u noći između 7. i 8. decembra prošle godine nepoznati vandali oskrnavili Grobnicu narodnih heroja na Kalemegdanu ali da javnost još uvek nije obaveštena od strane policije ko je to učinio i da li su počinioci tog gnusnog čina privedeni pravdi.

 

Te večeri su nepoznati izgrednici grafitima oskrnavili Grobnicu narodnih heroja i time počinili krivični prekršaj. Zbog toga je Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ 9. decembra podnelo krivičnu prijavu  protiv NN lica zbog uništavanja spomenika kulture na prostoru Beogradske tvrđave, “uz uverenje da će počinioci biti pronađeni i sankcionisani”.

 

Iako je prošlo skoro dva meseca od počinjenog nedela na Kalemegdanu javnost još uvek nema nikakvu informaciju o počiniocima niti da li su oni ponađeni i sankcionisani.  – Zbog toga vas pozivamo da u svom odgovoru informišete kako SKOJ tako i javnost :

 

1. Da li su otkriveni počinioci koji su oskrnavili Grobnicu narodnih heroja?

2. Da li su, u slučaju da su isti pronađeni, sankcionisani zbog svog nedela?

3. U slučaju da nisu otkriveni dokle je stigla policijska istraga u tom slučaju i da li se uopšte i dalje odvija? – navodi se u dopisu SKOJ-a ministru Stefanoviću.

 

Rešavanje ovog slučaja, u uslovima jačanja profašističkih aktivnosti u Srbiji, kao što su napad nožem na mladića u Nišu koji je nosio majicu sa antifašističkim obeležjima, ispisivanja kukastih krstova u Beogradu i Novom Sadu te lepljenja plakata sa antimigrantskim porukama po Beogradu, je od ključne važnosti u suzbijanju narastajućeg ultradesničarskog nasilja i izgredništva.

 

Takođe, SKOJ se dopisom obratio i Mariji Reljić, direktorki Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ sa zahtevom da nadležni u tom preduzeću u najkraćem roku instaliraju kamere koje bi nadgledale Grobnicu narodnih heroja 24 sata dnevno kako se gnusni čin koji su počinili desničarski vandali više nikada ne bi ponovio. Isto tako, SKOJ zahteva da se odredi čuvar koji bi danonoćno pazio na Grobnicu narodnih heroja. U slučaju da JP “Beogradska tvrđava” ne raspolaže potrebnim sredstvima za instaliranje kamera koje bi nadgledale Grobnicu narodnih heroja SKOJ od nadležnih u tom preduzeću očekuje da zatraže dodatna sredstva iz budžeta za te svrhe.

 

Nadležne u JP “Beogradska tvrđava”  SKOJ je informisao da neće odustati od svojih zahteva i da će nastojati da oni budu uvaženi korišćenjem svih legalnih sredstava koja mu stoje na raspolaganju.

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

28. 01. 2020.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A