PROJEKCIJA FILMA „IDI I GLEDAJ“

U sklopu proslave oslobođenja Beograda od fašizma, a u čast partizanskih i boraca Crvene armije, SKOJ organizuje projekciju kultnog sovjetskog filma „Idi i gledaj“ („Иди и смотри“). Projekcija će se održati u četvrtak, 19.10.2023, sa početkom u 19:00 časova, u Nikole Spasića 4 (drugi sprat).

 

Tokom „Beogradske operacije“, koja je trajala od 12. do 20. oktobra, u žestokim borbama kako sa nacistima tako i sa njihovim saradnicima, živote je izgubilo oko 3000 partizana i oko 1000 Crvenoarmejaca. Glavni grad Srbije i Jugoslavije oslobođen je upravo zahvaljujući nadljudskim naporima 80 000 sovjetskih i jugoslovenskih boraca. Nakon zauzimanja Beograda, partizani su oslobodili najveći deo Srbije.

 

Projekcijom filma „Idi i gledaj“ SKOJ nastoji da očuva sećanje na partizane, kako sovjetske, tako i jugoslovenske, ali da u isto vreme ukaže na stravične zločine koje su nacisti činili nad svima koje su smatrali pripadnicima „nižih rasa“, u prvom redu Slovenima i komunistima. Upravo ovaj film prati sudbinu mladog beloruskog partizana Флоре, koji se suočava sa svim užasima rata, uključujući i gubitak celokupne porodice koju su nacisti likvidirali zajedno sa ostalim meštanima njegovog sela. Tokom nemačke okupacije, 628 beloruskih sela uništeno je zajedno sa njihovim meštanima.

 

U vremenima kada fašizam ponovo divlja Evropom, naročito u Ukrajini, važno je očuvati sećanje na istinske borce za slobodu i prosperitet svih naroda na planeti. SKOJ stoga poziva sve progresivne Beograđanke i Beograđane, antifašiste i antiimperijaliste, da učestvovanjem u ovoj projekciji makar jednim delom očuvaju sećanje na slavnu partizansku prošlost naših naroda.

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

15.10.2023.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM – MI SMO POBEDILI, POBEDIĆEMO OPET! SREĆAN PRVI MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA! PRVOMAJSKI PROGLAS NKPJ I SKOJ-a KOMUNISTI NA BEOGRADSKIM IZBORIMA NA LISTI RUSKE STRANKE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A