PROJEKCIJA FILMA „COLONIA DIGNIDAD“

Povodom 50. godišnjice Pinočeovog puča u Čileu, SKOJ organizuje projekciju filma „Colonia Dignidad“, nastalog prema istinitim pričama preživelih bivših članova ove nemačko-čileanske verske sekte koja, doduše pod drugim imenom, postoji i danas.

 

Tokom diktature Augusta Pinočea, čiji puč su finansirale Sjedinjene Države, desetine hiljada čileanskih komunista, socijalista, antifašista i antiimperijalista je ubijeno, mučeno i zatvarano. Leševi mnogih njegovih žrtava, koje su Pinočeovi žandarmi često kidnapovali na ulici, nikada nisu pronađeni, dok se mnogi preživeli Čileanci i danas sa strahom sećaju prvog neoliberalnog diktatora na svetu.

 

Ovaj septembar, mesec u kom se obeležava 50. godišnjica od početka ove stravične neoliberalne diktature, SKOJ posvećuje njenim žrtvama, u prvom redu svrgnutom socijalističkom predsedniku Salvadoru Aljendeu, kao i Viktoru Hari, progresivnom muzičaru i jednom od osnivača muzičkog pravca „Nueva cancion“.

 

Projekcijom ovog filma pokušaćemo da barem delom prikažemo stradanja žrtava Kolonije „Dignidad“ i njenog lidera, Paula Šefera, inače osuđenog pedofila i dokazanog saradnika Pinočea. Na ovaj način očuvaćemo sećanje na stradale, uz podsećanje da se slična zverstva dešavaju i danas u mnogim zemljama koje se nalaze pod američkom čizmom. Vidimo se u ponedeljak!

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

DAN BORCA U ZEMUNU – SLAVA OSLOBODIOCIMA! DAN BORCA U ZEMUNU – BEOGRAD JE SLOBODAN! SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A