PRIVEDEN AKTIVISTA NKPJ I SKOJ-a ZBOG SOLIDARNOSTI SA IZBEGLICAMA

Aktivista NKPJ i SKOJ-a, drug Božo Ćorović je priveden od strane policije zbog solidarnosti sa izbeglicama koje je Komesarijat za izbeglice hteo da izbaci iz izbegličkih stanova. Protiv druga Bože Ćorovića je podignuta krivična prijava, a on je lažno optužen da je učestovao u probijanju kordona policije. Božo Ćorović je priveden zajedno sa još 15 osoba koje su učestovale u protestu protiv iseljavanja izbeglica iz stanova Komesarijata za izbeglice.

Zahvaljući protestima građana, odloženo je iseljenje izbeglica koje žive u stanovima Komesarijata za izbeglice u Ustaničkoj ulici 244 g u Beogradu. Policija je u jutarnjim časovima blokirala prilaze zgradi, dok su građani koji su došli da se solidarišu sa izbeglicama zaobišli kordon policije i okupili su se ispred ulaza.

Zahvaljući solidarnoj akciji građana, Miodrag Stević koji je danas trebalo da bude iseljen, pstigao je dogovor sa Komesarijatom za izbeglice da do 15. avgusta vrati ključeve od stana, ako mu Komesarijat za izbeglice obezbedi otkup seoskog imanja na teritoriji Smedereva.

Komesarijat za izbeglice je pokušao da iseli izbeglice iz stanova 23. i 24. jula u saradnji sa policijom. Okupljeni građani su to sprečili, a policija je 24. jula pohapsila 16 građana u ranim jutarnjim časovima među kojima je bio i naš drug Božo Ćorović.

U ustaničkoj 244 g u Beogradu živi 17 porodica izbeglih tokom ratova 90-ih godina u zgradi Komesarijata. Te porodice su dobile rešenje o prinudnom iseljenju. Izbeglice su po sopstveniom priznanju istakle da su se bespravno uselile u te stanove, jer nisu imali gde da žive. Komesarijat za izbeglice želi da useli 20 izbegličkih porodica koje su dobile bodove prema konkursu koji je okončan 2016. godine, a da iseli izbeglice koje sada žive u stanovima Komesarijata. Izbeglice koje sad žive u stanovima u Ustaničkoj 244 g žele da dobiju alternativno rešenje i ove porodice su spremne da napuste stanove kad im Komesarijat za izbeglice bude obezbedio krov nad glavom.

NKPJ i SKOJ zahtevaju od Komesarijata za izbeglice da reši ovaj problem i obezbedi izbeglicama krov nad glavom, umesto da ih izbacuje na ulicu. NKPJ i SKOJ oštro osuđuju brutalan postupak policije i hapšenje građana koji su se solidarisali sa izbeglicama. NKPJ i SKOJ se solidarišu sa drugom Božom Ćorovićem i zahtevaju od nadležnih organa da se odbace sve optužbe protiv našeg druga. U slučaju da Glavni tužilac pokrene neosnovanu tužbu protiv našeg druga, naša partija i naš omladinski Savez će pokrenuti široku akciju solidarnosti i protestnih aktivnosti (u zemlji i inostranstvu) u znak solidarnosti sa drugom Božom Ćorovićem.

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

24. 07. 2018.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A