PREKINUTI SKUPLJANJE POTPISA ZBOG KORONA VIRUSA

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunisitčke omladine Jugoslavije zahtevaju od Ministarstva zdravlja, kao i od predsednika Srbije, gospodina Aleksandra Vučića da apeluje, na Narodnu skupštinu Republike Srbije da donese Lex specialis koji će narediti Izbornoj komisiji da omogući svim listama koje žele da učestvuju na izborima da im se uvaže liste bez overavanja potpisa kod notara zbog Korona virisa koji je postao pandemija širom sveta.

 

 

Srbija ima najnedemokratskiji izborni zakon u Evropi, a njegove mane možemo videti u situaciji kada se čitav svet susreće sa ovim virusom. Pored ove odluke, potrebno je doneti vandredno stanje u našoj zemlji i zabraniti sva javna okupljanja, zatvoriti tržne centre, škole i sve druge javne ustanove dok se situacija ne vrati u normalu.

 

Umesto demonstracija i javnih skupova, potrebno je organizovati političke debate na javnom servisu koje će svim učesnicima u izbornoj utakmici dati podjednak prostor, a na osnovu toga će građani moći da se upoznaju sa političkim programima partija koje žele da učestvuju na izborima.

 

Zastrašujuće scene iz svetskih metropola su se preselile i na našu zemlju. Armagedonske razmere koje ovaj virus nosi sa sobom, zahteva od čitavog sveta da se ponaša odgovorno. Iz tog razloga, zbog zdravlja naših građana, ni naša zemlja ne sme da bude izuzetak od ovog pravila. Korona virus prevazilazi dnevno – političke razmirice, a ovaj probelm od svih nas traži odgovoronost. Zdravstveni sistemi mnogo bogatijih zemalja od Srbije se suočavaju sa ozbiljnim problemima (a kapitalistički sistem upravo pokazuje sve svoje mane i neefikasnost) u suzbijanju ovog virusa. Plašimo se da zdravstveni sistem koji je u Srbiji uništavan kapitalističkim tržišnim reformama tokom tranzicije neće biti spreman na širenje ovog smrtonosnog virusa.

 

Podsećanja radi, negde oko 25 lista je najavilo učestovanje na republičkim parlamentrnim izborima zakazanim za 26. april 2020. godine. Pretpostavimo da će sve te liste poštovati zakonska načela (u šta nas je izborna praksa uverila da u to sumnjamo), to znači da će oko 300.000 građana dati svoje potpise koji će podržati nečiju listu. Taj broj će se povećati, jer imamo i lokalne izbore, na kojima će učestovati mnogo više lokalnih lista koje neće učestovati na Republičkim izborima. Ako se budu poštovale zakonske procedure, to će značiti da će u Srbiji dati potpise oko pola miliona ljudi. Potpisi će se sakupljati u kancelarijama političkih partija i udruženja, a velika koncentracija ljudi na malom prostoru može podstaći da se virus lako i brzo širi.

 

Situacija traži od nas da budemo odgvorni. Pravo ne sme da bude iznad humanosti, a zakonska norma iznad ljudskih života. Loše i nefikasne zakone je potrebno menjati. Zakoni nisu sami sebi svrha, već se oni donose da bi uredili određeno društvo, kako bi ono efikasnije funkcionisalo.

 

Niko nije iznad ljudskih života, pa ni sam zakon, a ni izbori! Nije potrebno da čekamo apokalipsu, već da je sprečimo!

 

Životi ljudi, našeg naroda i građana Srbije moraju biti iznad izbornog procesa i poltikantskih interesa buržoaskih partija.

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

10. 03. 2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A