INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU

 

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) održali su danas konferenciju za medije u beogradskom Medija centru, na kojoj smo zvanično najavili da ćemo podneti inicijativu za postavljanje biste Si Đinpingu u Beogradu. Bista predsedniku NR Kine bi bilo najbolje da bude postavljena u Parku prijateljstva na Novom Beogradu, nedaleko od ambasade Kine koja je bombardovana 1999. godine.

Podsećamo da smo mi još prošle godine pokrenuli inicijativu da Si Đinping dobije ulicu u Beogradu. Međutim, od ove inicijative, koja iako je imala sjajan odziv i podršku, ipak se odustalo. Razlog za to je tehničke prirode, jer je za imenovanje ulice po našem zakonu potrebno da osoba bude mrtva najmanje pet godina. Kako mi, naravno, želimo dobro zdravlje i dug život drugu Si Đinpingu, od ove inicijative se odustalo i kao alternativa je doneta odluka da se zatraži od vlasti u Srbiji da se drugu Siju postavi bista.

Na konferenciji za medije su govorili drug Aleksandar Banjanac, Generalni sekretar NKPJ, Prvi sekretar SKOJ-a, drug Aleksandar Đenić, a našu inicijativu su podržali i Studentski front ispred kog se obratio sekretar, drug Miloš Karavezić, kao i srpska sekcija Mreže intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva čiju je izjavu podrške inicijativi pročitala članica Sekretarijata NKPJ, književnica i inženjer drugarica Ana Ručnov.

Naš gensek Banjanac je obrazložio da je Kina od početka epidemije bila uz Srbiju, da je poslala delegaciju lekara na samom početku epidemije u Srbiji, kao i da su iz te zemlje preko nabavljene dve trećine vakcina protiv korona virusa kojima su vakcinisani naši građani.

“Na taj način narod Srbije treba da zahvali narodu Kine i drugu Si Đinpingu. Velika većina naroda u Srbiji u Si Đinpingu i Komunističkoj partiji Kine, koja ove godine inače obeležava veliki jubilej, 100 godina od osnivanja, vidi kao svoje iskrene prijatelje“.

Banjanac je takođe istakao  da će zvanični zahtev uputiti nadležnim republičkim i gradskim organima, kao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. To će biti prve sledeće aktivnosti u okviru ove kampanje za koju se nadamo da će biti okončana dostojanstvenim i simboličnim činom zahvalnosti, da se nikada ne zaborav pravi prijatelj.

Hoćemo bistu našeg druga Sija!

Video snimak konferencije možete pogledati na sledećem linku:

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

  1. 04. 2021.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

1. MAJ – NAŠ PRAZNIK, NAŠA GORDOST NKPJ I SKOJ PREDALI PROTESNO PISMO DAČIĆU NKPJ PREDALA ZAHTEV VUČIĆU ZA PODIZANJE BISTE SI ĐINPINGU INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A