PODRŠKA ZAHTEVU ZA BESPLATNO OBRAZOVANJE

 

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) pozdravlja i podržava inicijativu Studentskog fronta (SF) čiji su predstavnici Ivanki Popović,  rektorki Beogradskog univerziteta predali zahtev za za uvođenje besplatnog studiranja u Srbiji i ukidanje grozomorne Bolonjske deklaracije.

 

U svojoj incijativi Studentski front  od rektorke zahteva da se odmah založi kod svih nadležnih organa , kako na Univerzitetu tako i u državi, za usvajane tih pravdoljubivih zahteva.

 

Razlozi za uvođenje besplatnog studiranja su sledeći:

 

1. Znanje nije roba i ono ne treba da se kupuje već treba da bude dostupno svima, nezavisno od njihovog klasnog porekla i statusa u društvu.

2. Besplatno studiranje je progresivna tekovina stečena u periodu socijalističke izgradnje našeg društva, bestidno ukinuta posle Petooktobarskog kontrarevolucinarnog puča, koju odmah treba ponovo uspostaviti.

3. Studiranje je besplatno u socijalističkim državama ali i u nekim kapitalističkim poput Nemačke i Grčke. Shodno tome nema razloga da studiranje ne bude besplatno i u Srbiji.

 

Razlog za ukidanje grozomorne Bolonjske deklaracije je sledeći:

Taj sistem studiranja favorizuje decu iz bogatih porodica, dok u potpunosti onemogućava studiranje deci iz radničkih i porodica seoskog proletarijata. Takođe, onemogućava sticanje adekvatnog opšteg obrazovanja koje sprečava studente da steknu neophodno opšte obrazovanje i nađu posao koji žele.

 

SKOJ koristi ovu priliku da svim brucošima poželi uspešan početak studiranja i poziva ih da pristupe našem Savezu u borbi za istinska studentska prava i slobode.

 

Svim studentima Beogradskog univerziteta kao i svim studentima na drugim univerzitetima u Srbiji želimo uspešnu novu školsku godinu i svu sreću i zdravlje kao i bezbednost u uslovima epidemije korona virusa sa kojom smo suočeni.

 

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

01.10.2020.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE 60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA STOP BLOKADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A