PODRŠKA STUDENTIMA U BORBI PROTIV LIHVARSKIH PREVOZNIKA

FOTO: Relja Jarkovački

Gnevni studenti su se okupili i blokirali glavnu autobusku stanicu u Pančevu u subotu 29.10.2022. godine. Razlog ove blokade je nezakonita objava privatnog prevoznika “Pantransport” od 24. 10. 2022. godine, u kojoj se za 25.10.2022. godine najavilo drastično povećanje cena pojedinačnih i mesečnih karata na relaciji Pančevo-Beograd. Odluka zbog koje su studenti iz Pančeva i Južnog Banata izašli na ulice je ta da su mesečne karte koje su koštale 2400 dinara su se povećale na 5500 din. Mesečne karte studentima je regresirao grad Pančevo, ali je sa time stao, što je bio motiv da privatni prevoznik podigne cene karata.

 

Privatni prevoznik “Pantransport” tvrdi da je odlukom grada Pančeva od 01. 03. 2022. godine odlučeno da se prekine sa regresom karata za studente. Opet, s druge strane, gradonačelnik Pančeva tvrdi kako grad izdvaja sredstva za studente, po kojem studenti po mesečnoj karti dobijaju 2160 dinara kvartalno i da je na taj način pokriveno 290 studenata.

 

Revoltirani studenti grada Pančeva i Južnog Banata su se zbog ove nepravde i prebacivanja odgovornosti sa grada na privatnog prevoznika i obratno, okupili u subotu i blokirali sve prilaze glavnoj autobuskoj stanici. Blokada je počela u 13 časova, a u veoma kratkom roku, nakon početka blokade pojavio se direktor “Pantransporta”, koji je pregovarao sa 4 studentska delegata. Tokom pregovora je objasnio kako je “Pantransport” pokušavao mejlovima i dopisima da kontaktira grad u vezi sa regresom koji bi trebalo da pokrije razliku u ceni karte za koliko je povećana, ali da se niko nije javio. Ovim potezom “Pantransport” je prekršio Zakon o potrošačima, po kome se svako poskupljenje mora najaviti 30 dana pre primene nove cene, dok je u ovom slučaju to bio samo dan pre stupanja na snagu.

 

Studenti će nastaviti da se bore za svoja prava. Sledeći protest će biti organizovan ispred zgrade Skupštine grada Pančeva. Aktivisti SKOJ-a i Studentskog fronta iz Južnog Banata učestvuju u ovim protestima. Grad Pančevo mora da zaštiti studente i da plati regres za koji se obavezao. Ovaj primer pokazuje da nema nikakve logike što grad Pančevo neobezbeđuje besplatni prevoz za studente, već ih prepušta na milost i nemilost privatnim lihvrima. Naši aktivisti koji čine najborbeniji deo ovog protesta će zahtevati da grad studentima obezbedi besplatan prevoz koji će biti u vlasništvu grada, umesto da se subvencioniše privatnik od strane novca budžeta Pančeva koji je sakupljen od građana.

 

STOP LIHVARSKIM CENAMA KARATA!

ZA BESPLATAN I JAVNI PREVOZ!

 

Okružni komitet SKOJ-a za Južni Banat,

Pančevo,

29. 10. 2022.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN ODRŽAN SKUP TITO DA OSTANE – GANGULA DA ODE ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A