PODRŠKA SOCIJALISTIČKOJ KUBI

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije najoštrije osuđuju nove imperijalističke pritiske na socijalističku Kubu koje u svom neodgovornom maniru najavljuje i sprovodi administracija američkog predsednika Donalda Trampa.

Sa promenama koje je u trenutku kada više nije imao šta da politički izgubi na kraju svog predsedničkog mandata učinio Barak Obama činilo se da se završava jedan period ekstremne agresivnosti, jednostranosti i arogancije u spoljnoj politici SAD i da je pokopan odbačeni sramni legat režima Džordža V. Buša. Ipak, neokonzervativne grupe koje su dovele Džordža V. Buša do predsedništva, promoteri upotrebe sile i dominacije, pod okriljem neviđene američke vojne i ekonomske moći, odgovorni za zločine koji uključuju torturu, ubistva i manipulaciju američkim narodom, brzo su se pregrupisali i ponovo pokreću ogromnu anti-kubansku mašineriju.

Koristeći se starim, isuviše izlizanim, izgovorom o kršenju ljudskih prava na Kubi Donald Tramp kreće u novu anti-kubansku avanturu. Slažemo se da na Kubi postoji grubo kršenje ljudskih prava, ali upravo i samo na teritoriji Centra za pritvor Gvantanamo, delu Kube koji uzurpira američka vlast i gde su zatvorenici podvrgnuti torturi, nehumanom i degradirajućem tretmanu. Američki centar za pritvor Gvantanamo je mesto koje nikada nije trebalo da postoji i koje apsolutno negira Konvenciju o ljudskim pravima i predstavlja, usred 21. veka, uvredu za svetsku savest i koje treba da bude zatvoreno. Kuba ima časnu, višedecenisjku, istoriju u oblasti unapređenja i zaštite ljudskih prava svog naroda. Revolucija je ostvarila da svi Kubanci i Kubanke uživaju sva ljudska prava, prava na slobodno opredeljenje i ljudsko dostojanstvo.

Ako bi postojala istinska želja administracije Donalda Trampa za poboljšanje života građana na Kubi, američka vlada bi mogla da odobri izvoz kubanskih dobara i usluga u SAD i iz SAD na Kubu. Mogla bi da dozvoli Kubi da iz bilo kog dela sveta nabavlja proizvode koji sadrže više od 10% američkih komponenti ili tehnologije, nezavisno od marke ili porekla.

Ministarstvo finansija bi moglo da se uzdrži od praćenja, zamrzavanja i konfiskovanja transfera trećih zemalja u američkim dolarima i drugoj valuti, upućenih kubanskim institucijama ili građanima. Vašington bi mogao da ukine zabranu plovilima trećih zemalja da uđu u američke luke pre 180 dana od ulaska u kubanske luke. Moglo bi takođe da se ukine i praćenje Ministarstva finansija preduzeća i finansijskih institucija koje trguju i rade sa Kubom. I na kraju, mogao bi da ukine nepravedno uključivanje Kube na takozvani spisak zemalja pokrovitelja terorizma, koja tamo ostaje iz čisto političkih razloga, čiji je jedini cilj da opravda politiku blokade koju u ogromnoj većini osuđuje međunarodna zajednica.

Narod socijalističke, suverene i nezavisne, Kube ima jedini puno i legitimno pravo da odlučuje o sudbini svoje zemlje. Volja naroda Kube je jasna i višestruko potvrđena, urezana u svaki kamen i svaki pedalj zemlje – odbraniti Revoluciju, slobodu i nezavisnot Kube.

NKPJ i SKOJ nastaviće aktivno da pružaju solidarnu pordšku i pomoć bratskom narodu Kube u njihovim nastojanjima da sačuvaju dostojanstvo, slobodi i nezavisnost socijalističke Kube.

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

20.06.2017.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A