PODRŠKA RADNICIMA “FIJAT PLASTIKE” IZ KRAGUJEVCA

 

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) su se solidarisali sa radnicima “Fijat plastike” iz Kragujevca, simboličnom akcijom ispred predstavništva “Fijat Krajsler Srbija” u Beogradu. Radnici “Fijat plastike”  već više od mesec i po dana štrajkuju zbog smanjenja plata i pograšanja uslova rada u ovoj firmi. Pre same simbolične akcije solidarnosti, NKPJ i SKOJ su poslali pismo podrške Štrajkačkom odboru “Fijat Plastike”, čiji sadržaj se nalazi ispod.

 

 

Drage drugarice i drugovi,

 

Ovim dopisom želimo da vam prenesemo poruku potpune solidarnosti i podrške u hrabroj i plemenitoj borbi koju vodite.

 

Vaša namera da generalni štrajk radikalizujete i nastavite i protestima na ulicama Kragujevca, predstavlja jedino logično i opravdano rešenje na besramno odbijanje vaših razumnih zahteva.

 

Taj će vam potez biti utoliko lakši jer znate da vas najšira javnost u potpunosti podržava. Ta je javnost zgađena spregama vlasti i stranog krupnog kapitala, kojem se bez zazora daju enormne subvencije koje ubijaju našu privredu i položaj našeg radnika.

 

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) podržaće vaše dalje akcije a od vlasti zahtevamo da rade ono što su u obavezi – da preuzmu odgovornost i osiguraju poslove i dostojanstvene uslove rada u „Fijat plastik“.

 

Vaši zahtevi za vraćanje regresa na visinu koja je bila do 1. januara 2021, da se plaćeno odsustvo vrednuje 65 % zarade, da ne morate da idete u Slovačku gde vas Fijat tera i da se minuli rad plaća 0,5 odsto po godini radnog staža, kao što je to i u „Fijat Krajsler Automobili Srbija“, elementarni su i vlasti su apsolutno dužne da ih u celosti osiguraju ukoliko to poslodavac odbija da uradi.

 

Ne igrajte se pravima radnika u Srbiji!

Stop pogubnom subvencionisanju stranog kapitala!

Za radničku kontrolu i upravu!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

19. 03. 2021.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA AMBASADE DNR KOREJE IZ ŠTAMPE IZAŠAO 44. GLASNIK SKOJ-A ODRŽANA PROJEKCIJA FILMA BITKA ZA ALŽIR SOLIDARNOST SA GRČKIM KOMUNISTIMA – FAŠISTIČKE BANDE DALJE RUKE OD ČLANOVA KNE NKPJ I SKOJ OBELEŽILI DAN OSLOBOĐENJA OPOVA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A