PODRŠKA PRAVEDNOM ŠTRAJKU RADNIKA FABRIKE “FALK IST”

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) u potpunosti podržavaju štrajk zaposlenih u fabrici obuće „Falk Ist“ u Knjaževcu i od italijanskog privatnog poslodavca traže da odmah ispuni sve štrajkačke zahteve!

 

Zaposleni u „Falk Istu“, koji su u štrajk stupili u petak 2. juna, zahtevaju da im se plate povećaju za 10 odsto, stimulacije podignu sa 2.000 na 5.000 dinara a topli obrok sa 150 na 200 dinara.  Italijanski buržoaski poslodavac im sa svoje strane nudi povećanje ličnog dohotka za pet odsto, podizanje iznosa toplog obroka i povećanje stimulacije sa 2.000 na 3.500 dinara, što za štrajkače nije prihvatljivo.

 

NKPJ i SKOJ podržavaju stav radnika “Falk Ista” u štrajku da ne prihvate uvredljivi “kompromis” koji im na njihovu štetu nudi lihvarski italijanski privatni poslodavac. Sramotna je činjenica da ogromna većina zaposlenih u toj fabrici radi za minimalac od oko 40.000 dinara što je znatno niže od iznosa minimalne potrošačke korpe u Srbiji iako proizvode cipele za luksuzne brendove poput “Guči” i “Barberi” koje dostižu cenu i do 1.000 evra za par.

 

Ako se uzmu u obzir izneseni podaci jasno je da  buržoaski poslodavac odbija da poveća sramno niske plate jer ne želi da se odrekne sticanja ekstra profita koji iznosi iz zemlje i završava u privatnim džepovima čak i u uslovima ekonomske krize. To je moguće jer kapitalističke gazde koriste usluge jeftine radne snage a vlast u Srbiji im služi kao servis za zaštitu njihovih eksploatatorskih interesa na uštrb radnika.

 

Sve izrečeno precizno demonstrira pogubnost prodaje fabrike obuće “Leda” u Knjaževcu i njene predaje u ruke stranog krupnog kapitala kao inače i svih drugih privatizacija izvršenih u Srbiji u proteklih više od trideset godina. Ne samo da je budzašto prodata imovina koju su krvljem i znojem stvarali naši dedovi i očevi već je veliki broj radnika ostao bez posla a oni koji sada rade primaju mizerne lične dohodtke.

 

NKPJ i SKOJ traže od buržoaske Vlade Srbije i lokalne samouprave u Knjaževcu da zahtevaju od italijanskog privatnog poslodavca da momentalno ispuni sve štrajkačke zahteve zaposlenih u “Falk Istu”!

 

Takođe, NKPJ i SKOJ zahtevaju da Vlada Srbije odmah poveća poreze na profit za strane i domaće privatne investitore, prekine sa pogubnom politikom dodele novčanih subvencija kapitalističkim gazdama kako bi mogle da ostvare ekstra profit i taj novac usmeri na socijalne programe i zapošljavanje. Da pod hitno podigne minimalnu zaradu u Srbiji koja, u najgorem slučaju, ne sme da bude ispod vrednosti minimalne potrošačke korpe a nema ni najmanje dileme da bi morala da bude i znatno veća od tog iznosa.

 

NKPJ i SKOJ pozivaju progresivnu javnost, u prvom redu sindikate i radničke organizacije, da se solidarišu sa borbom zaposlenih u “Falk Istu”  te da organizuju akcije solidarnosti i podrške štrajkačima kako bi njihovi opravdani zahtevi bili što pre ispunjuni.

 

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

12.06.2023.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SKOJEVCI POZDRAVILI IZBOR DRUGA ĐENIĆA ZA ODBORNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN SKOJ UČESTVOVAO NA ANTI-IMPERIJALISTIČKIM SKUPOVIMA U JUŽNOJ KOREJI KOMUNISTA ODBORNIK U SKUPŠTINI OPŠTINE ZEMUN ODRŽAN SKUP TITO DA OSTANE – GANGULA DA ODE ALEKSANDAR ĐENIĆ KANDIDAT KOMUNISTA ZA PREDSEDNIKA GO ZEMUN

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A