PODRŠKA POLJOPRIVREDNICIMA

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije pružaju svesrdnu podršku zahtevima srpskih poljoprivrednika. Oni već pet dana protestuju u nekoliko gradova u Srbiji, blokirajući neke od značajnih putnih pravaca, kako bi javnosti skrenuli pažnju na probleme sa kojima se suočavaju.

Nezadovoljstvo ratara izazvano je porastom cene goriva, veštačkog đubriva, pesticida, herbicida i ostalh, za poljoprivrednu proizvodnju neophodnih materijala u poslednjih godinu dana. Naši poljoprivrednici, koji poseduju mahom sitna gazdinstva, žrtve su ekonomske krize kapitalizma koju oseća cela planeta. Buržoaska vlada, umesto da podrži i zaštiti seljake, dodatno ih je opteretila akcizama, te nije našla adekvatno rešenje za gubitke koji trpe poljoprivrednici zbog zabrane izvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda. Naše vlasti već godinama uvoze iz inostranstva jeftine i nekvalitetne poljoprivredne proizvode, čime se obara otkupna cena, zbog čega su sitni seljaci dovedeni do prosjačkog štapa.

NKPJ i SKOJ smatraju ispravnim zahteve poljoprivrednika, a to su otkupna cena suncokreta od 700 evra po toni, ukidanje akcize na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru. Mi pozivamo seljake da na svoju štetu ne prihvataju nikakva „kompromisna“ rešenja vlade, već da se do kraja bore za svoje zahteve. Pozivamo Vladu Republike Srbije da novac za sitne poljoprivrednike obezbedi tako što će oporezivati krupne zemljoposednike, kao i strane kompanije koje u svom vlasništvu imaju našu zemlju, te na taj način nadoknadi poljoprivrednicima gubitke koji su nastali zabranom izvoza za pojedine poljoprivredne proizvode.

Naši drugovi iz Opova aktivno učestvuju u protestima i organizuju borbu poljoprivrednika u tom mestu. Pozivamo sve članove i simpatizere, kao i ostale radnike i radnice u Srbiji da stanu uz naše seljake sve do ispunjenja njihovih zahteva. Teret kapitalističke kriuze ne sme da plaća radni narod, već krupni kapital koji je krizu stvorio.

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

14.08.2022.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ŠAPIĆU DALJE RUKE OD KUĆE CVEĆA I KOMUNISTA PODIĆI BISTU ŽARKU MARINOVIĆU ISPRED PRAVNOG FAKULTETA 25 GODINA NATO AGRESIJE – NE OPRAŠTAMO, NE ZABORAVLJAMO KONCERT KOREJSKE GRUPE „HOPE BIRD“ POVODOM GODIŠNJICE NATO AGRESIJE SOLIDARNOST I SAUČEŠĆE NARODU RUSIJE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A