POČAST ŽRTVAMA NATO AGRESIJE

natoagresija

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije odali su počast žrtvama imperijalističke NATO agresije.

Naša delegacija je tom prilikom položila venac na spomenik „Večna vatra” na Novom Beogradu. Na današnji dan, 24. marta, pre tačno šesnaest godina, otpočela je zločinačka NATO agresija na SR Jugoslaviju. Mi se danas sećamo svih žrtava NATO u našoj zemlji, poručujemo da NATO zločine ne zaboravljamo, da ne opraštamo, već da zahtevamo da svi odgvorni moraju da se suoče s pravdom, i da nikad nećemo dozvoliti da Srbija postane deo ovog zločinačkog imperijalističkog saveza.

Spomenik „Večna vatra“ je podignut u slavu i spomen svim žrtvama NATO agresije, a danas je u razočaravajuće zapuštenom stanju. Ovo stanje realno oslikava odnos koji buržoaske vlasti u Srbiji imaju prema velikoj tragediji i nepravdi koja je zadesila naš narod i našu zemlju. Podsećamo da su oni koji su najodgovorniji za brojna zlodela počinjena tokom i posle NATO agresije, i posle šesnaest godina, i dalje na slobodi, da niko nije osuđen, a da su marionete zapadnog imperijalizma, buržoaske vlasti u Srbiji, cinično se rugajući NATO žrtvama, povukle optužnicu pred Međunarodnim sudom pravde za zlodela koja su njihove gazde počinile.

Potpuno je licemerno što u obeležavanju ovog događaja učestvuju predstavnici promiperijalističke vlasti u Srbiji, jer su oni ti koji se na razne načine rugaju svim žrtvama, a našu zemlju guraju u tabor zapadnog imperijalizma, čije su udarne pesnice EU i NATO. Naša partija i naš omladinski savez se gnušaju činjenice da se sadašnji proimperijalistički premijer Aleksandar Vućić ugleda na zločince poput Gerharda Šredera i Tonija Blera, koga je čak uzeo i za svog ličnog savetnika. Međutim, svakako da najveću sramotu kako za žrtve agresije, tako i za sve građane naše zemlje predstavlja potpisivanje sporazuma, Individualni partnerski akcioni plan (IPAP), sa NATO imperijalistima. U Briselu je IPAP potpisan od strane ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i ministra odbrane Bratislava Gašića. Taj sporazum našu zemlju stavlja u još veći vazalni položaj prema zapadnom imperijalizmu, jer NATO vojnicima ne samo da država Srbija garantuje bezbednost, daje kasarne i drugu infrastrukturu na korišćenje, već im daje i neograničena ovlašćenja dok se nalaze na teritoriji Srbije. Ovaj sporazum je gotovo identičan onom koji je u Rambujeu 1999. godine kao ultimatum postavljen tadašnjoj SRJ, koja je to odbila, jer da je to prihvatila, ona bi na taj način izgubila svoj suverenitet. Odbijanje je bilo jedan od povoda za agresiju na SRJ. Svakako da nije slučajno da u susret godišnjici bombardovanja predstavnici proimperijalističke vlade Dačić i Gašić potpisuju ovaj po interese Srbije štetan sporazum.

Stoga, NKPJ i SKOJ zahtevaju da se obnove međunarodne tužbe protiv svih onih koji su učestovali u zločinačkoj NATO agresiji na SRJ. Mi zahtevamo da Srbija poništi sve sporazume koje su proimperijalističke vlade potpisale od 2000. na ovamo. Takođe, NKPJ I SKOJ traže da se sramni IPAP sporazum Srbije sa udarnom pesnicom imperijalizma NATO odmah otkaže.

Ovogoišnje obeležavanje pomena NATO žrtvama je dobiloi još jednu, dodatnu internacionalističku notu. Na inicijativu ambasadorke Bolivarske Republike Venecuele, drugarice Die Nader El Andari, naša partija i naš omladinski savez su iskoristili priliku da se solidarišu sa narodom ove nama prijateljske zemlje, koja je na udaru američkog imperijalizma. Naši aktivisti su nosili poruke ispisane na španskom i engleskom jeziku: „Venecuela nije pretnja, već nada“, „Nezavisnost ili ništa“ i „Sloboda Novog sveta predstavlja nadu univerzuma“. Na skupu su, takođe, bili prisutni ambasadorka socijalističke Kube, prijateljske Belorusije, kao i ambasador Rusije.

Slava žrtvama agresije na Saveznu Republiku Jugoslavije!

Ne u NATO!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

24. mart 2015.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A