POBEDA STUDENATA!

Juče, 22. februara u prepodnevnim satima, odlukom Vlade Republike Srbije zvanično je utvrđeno da neće doći do ukidanja Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, tj. studentskih poliklinika. Ličnim angažovanjem i uz podršku šire javnosti, studenti su uspeli da zaštite svoje pravo na zdravstvenu zaštitu tokom studija i zaustave potencijalnu zdravstvenu krizu koju bi izazvalo usvajanje ovakve odluke.

 

Stupanje predloženog plana na snagu bi bilo pogubno i za studente i šire stanovništvo jer pored mnogih vidova specijalističke nege, studenti bi, tokom pandemije COVID-19, izgubili i epidemiološku zaštitu koju pružaju poliklinike. To bi rezultiralo rastom broja zaraženih i umrlih od ove opasne bolesti.

 

Studentski front (SF) ističe da zajedničkim i ujedinjenim delovanjem oko istog cilja su studenti uspeli da ostvare ovu pobedu i napominje da tako treba pristupati i narednim problemima. Takođe ističe da je do sad jedino Studentski front izvestio javnost o umešanosti nekvalifikovanih stranih firmi i Svetske banke koji je ovaj plan prvobitno predložio Ministarstvu zdravlja koje ga je na početku usvojilo.

 

Podsećamo, takođe, da je Studentski front prvi predao protesno pismo predsednici Vlade, čime je u velikoj meri doprineo podizanju svesti studenata o ovom problemu. Stoga slobodno možemo reći da povlačenje predloga o ukidanju poliklinika predstavlja pobedu kako Studentskog fronta, tako i svih studenata Srbije.

 

Nesumnjivo je da nas u budućnosti očekuju slični potezi Vlade, potezi koji imaju za cilj da unize samo dostojanstvo studenata. Isto tako je jasno da jedino organizovanjem i solidarnom borbom studenti mogu da sačuvaju svoja prava, kao i da će Studentski front nastaviti da vodi beskompromisnu borbu protiv svake nepravde koju vladajuće klase nanose studentima.

 

Sekretarijat Studentskog fronta,

 

Beograd,

23. 02. 2021.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A