POBEDA BRAĆE KONONOVIČ PROTIV KIJEVSKE HUNTE

Nakon velikog međunarodnog pritiska, braća Kononovič su puštena iz tamnice. Oni se nalaze u kućnom pritvoru sa nanogicom. Ovo su dobre vestI, jer su naši drugovi konačno pušteni iz tamnice nakon što su 6. marta kidnapovani od strane kijevskog režima. Međunarodni komunistički pokret i sve progresivne snage u svetu nastaviće sa pritiskom dok se braća Mihail i Aleksandar Kononović ne oslobode svih lažnih optužbi. Koliko je ovaj proces montiran, govori činjenica da usled nedostatka dokaza kijevska hunta je pod međunarodnim pritiskom morala da braću Kononovič pusti iz tamnice ukrajinskih bezbedonosnih službi. Jedini zločin braće Kononović zbog čega su uhapšeni je to što su komunisti.

 

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) se odazivao pozivu Svetske federacije demokratske omladine (WFDY) povodom akcija solidarnosti sa Braćom Kononovič i to ćemo nastaviti i u budućnosti. Na nedavnom organizovanom 16. Sastanku komunističkih omladinskih organizacija Evrope u Beogradu, na inicijativu naše omladinske organizacije organizovana je akcija solidarnosti sa braćom Kononovič. Ovim putem, SKOJ izražava najoštriji protest i gnušanje zbog drskog hapšenja Mihaila Kononoviča, prvog sekretara Lenjinskog komunističkog omladinskog saveza Ukrajine (LKSMU) i njegovog brata Aleksandra, takođe člana LKSMU, od strane pripadnika ukrajinske službe bezbednosti.

 

Braća Kononovič su 6. marta uhapšena u Kijevu pod potpuno lažnim, besmislenim i uvredljivim optužbama da su “špijuni”. SKOJ ističe da su braća Kononovič oklevetani i da je reč o istinskim ukrajinskim patriotama, antifašistima, humanistima i borcima za socijalnu pravdu. Zbog svog celokupnog progresivnog delovanja braća Kononovič zaslužuju priznanja i ordenje, a nikako hapšenje zbog izmišljenih razloga. Fabrikovane optužbe aktuelne vlasti u Kijevu na račun braće Kononovič za “špijunažu” SKOJ odbacuje sa prezirom i prkosom i zahteva da oni odmah budu pušteni na slobodu!

 

Mihail i Aleksandar Kononovič su u poslednjih osam godina u više navrata bili na udaru ukrajinskih neonacista i ultrasedničarski orijentisanih ekstremista. Radi se o herojima koji u Ukrajini žive i rade u veoma teškim uslovima ali istovremeno i uzornim građanima koji su sramno uhapšeni, iako ne postoji nijedan jedini dokaz za monstruozne neistine iznesene na njihov račun.

 

SKOJ od vlasti u Kijevu zahteva momentalno puštanje na slobodu braće Kononovič kao i prekid konstantnog proganjanja, šikaniranja i žigosanja ukrajinskih antifašista i istinskih rodoljuba, na prvom mestu komunista!

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

09.12.2022.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

TRIDESET I PRVA GODIŠNJICA OBNOVE SKOJ-a NOVOGODIŠNJA ČESTITKA NKPJ i SKOJ SKRNAVLJENJE GROBNICE NARODNIH HEROJA POSTAO TRAGIKOMIĆAN ČIN DŽON RID DOBIO MURAL U ZEMUNU NKPJ I SKOJ POZIVAJU NA DEMONSTRACIJE 17. DECEMBRA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A