OTVORENO PISMO PRVOG SEKRETARA SKOJ-a POVODOM LICEMERNOG APELA #105 OD 5 MILIONA

Otvoreno  pismo Aleksandra Đenića, diplomiranog etnologa i antropologa i prvog sekretara SKOJ-a predstavnicima inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu:

Ovim vašim pismom ste pokazali licemerje i dvostruke aršine. Na proteste liberala i fašista gledate sa simpatijama, dok ste na klasne zahteve studenata  gledali sa gnušanjem. No, jedan američki istoričar i aktivista je istakao da “studenti tokom dve nedelje protesta, više nauče nego tokom čitavih studija.” Moja generacija je naučila kakvi ste vi licemeri i kakav je zaista sistem. Mi smo na  našim protestima ponosno istakli parolu “Nisu prošli fašisti”, dok su oni vama danas saveznici.

 

Potpisnici otvorenog pisma,

 

 

Kao bivši student Filozofskog fakulteta u Beogradu, zgoržen sam licemerjem vašeg otvorenog pisma koje ste predočili javnosti. To što ste vi kao profesori osetili naklonost prema studentima sa vašeg fakulteta i srednjošklcima učesnicima protesta #1 od 5 miliona , bez obzira što ti protesti imaju antinarodni karakter, to bih donekle i moglo da se razume. Međutim, to bi se moglo razumeti samo pod uslovom da kod vas postoji određena vrsta etike, morala i principijelnosti, čega u vašem slučaju nema već samo pristrastnosti, jednostranosti i licemerja tipičnog za građansku klasu.

 

Sa vašim “istinskim vrednostima” sam se upoznao (kao i čitava moja generacija) na studentskim protestima između 2011. i 2014. godineč čiji sam  učesnik bio kao pripadnik progresivne studentske organizacije, Studentski front. To su tada, za razliku od ovih danas protesta, zaista bili studentski protesti koji su bili jasno klasno i socijalno orjentisani. Studenti su tada izvikivali parole “Bando buržujska” “Budžeta nema biće problema”, nosili transparente: “Znanje nije roba, “Studenti, a ne klijeniti” i druge. Studenti su se tada pobunili protiv Bolonjske deklaracije, usmerene protiv interesa studenata iz radničkih i porodica seoskog proletarijata, napada na studentski stnadrad i komercijalizacije obrazovanja, odnosno pretvaranja znanja u robu.  Nakon protesta i šetnji, studenti su se tad odlučili na radikalizaciju protesta 2011. godine. Oni su tad držali tri nedelje pod blokadom Filozofski i Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu. Godinu dana kasnije, organizovane su po prvi put demonstracije protiv Bolonjske deklaracije i za svima dostupno i besplatno obrazovanje kao jedne od osnovnih civilizacijskih tekovina. Te godine, Fakultet likovnih umetnosti je bio dve nedelje pod blokadom studenata. U oktobru, 2014. godine su se dogodili najmasovniji i najuspešniji studentski protesti od 2000. godine koji su sprečili dalju komercijalizaciju obrazovanja. Pored masovnih demonstracija, te proteste je obeležila blokada Filozofskog fakulteta koja je trajala dva meseca.

 

Tokom tih protesta, mi smo digli glas protiv svih onih “ vrednosti” za koje ste se vi kao predstavnici buržoaske eksploatatorske klase tokom devedestih i dvehiljaditih borili. U prvom redu, to je bila primena Bolonjske deklaracije i načina studentskog organizovanja. Mi smo se zalagali za delegatski pincip putem studentskih “plenuma”, naspram vaše tekovine organizovanja studenta preko “studentskih parlamenata” koji su pod kontrolom buržoaskih partija. Vi ste bili šokirani našim zahtevima. Govorili ste: “mi možemo da razumemo vaše zahteve, ali ne i metode,” “vi se borite protiv naših tekovina, tako da nema šanse da vas podržimo”, ili “vi ste grupica huligana i loših studenata”. No, ono što je vas najviše bolelo je to da smo udarili na vašu reakcionarnu nostalgiju i vašu mladost, a najviše na vađe reakcionarne buržoaske stavove. Mi smo udarili tada na vašu idološku mantru građanskog društva Mi, progresivni studenti smo izražavali jasan antipetokotbarski karakter tih protesta i svih njegovih reakcionarnih“ tekovina“. To je bio nepremostiv generacijski jaz – kako ste nam vi govorili, a dijalektički gledano klasni – kako smo mi vama objašnjavali. 

 

Smatram da je ovom prilikom vas, potpisnike apela #105 od 5 miliona  potrebno podsetiti šta ste radili i kako ste se ponašali u tom periodu između 2011. – 2014. godine. Tokom blokade Filozofskog fakulteta 2011. godine, ti isti profesori koji su potpislai spomenuti apel su studentima vadili osigurače, kako ne bi imali struje, isključivali grejanje i vodu i na kraju su unajmljivali obezbeđenje koje je tuklo studente sa ciljem da ih fizički izbaci sa fakulteta. Paralelno sa tim, neonacističke grupe su napadale studente u protestu i jednom su razbili prozor na Filozofskom fakultetu, a veliki broj spomenutih profesora je tražio da država interveniše i pošalje policiju koja“ nije smela da uđe na fakultet zbog autonomije Univerziteta“. Kako bi isterali studente, nekoliko puta su spomenuti profesori slali lažne dojave o podmentutim bombama.

 

Tokom protesta i blokade 2014. godine to se sve isto ponavljalo. S tim što su ovoga puta napadi nacitičkih grupacija bili žešći. Oni su tada upadali na Filozofski fakultet i tražili su imenom i prezimenom studente koji su bili lideri protesta. Takođe, nacisti su tada napali i moju malenkost. To se dogodilo tri puta u kratkom vremenskom intervalu. Kada se poslednji napad dogodio na Platou ispred Filozofskog fakulteta, policija je tada uhapsila mene koji sam u samoodbrani delovao protiv dvojice izgrednika, a ne napadače.

 

Za sve te sukobe, profesori (izuzev Jove Bakića) su krivili progresivne studente. Oni su u svojim javnim obraćanjima (lako je to proverljivo i sve dokumentovano) pozivali na linč studenata koji su se borili za svoja elementarana civilizacijska prava – a to je pravo na obrazovanje. Kada su studenti branili svoj klasni interes i kada su bivali hapšeni i prebijani, oni se tada nisu solidarisali sa studentima. Naprotiv, oni su zahtevali od Vlade Srbije da nađe “rešenje” i prekine kako su oni tad nazivali “cirkus” i “torturu”. Oni se nisu libili da privatno obezbeđenje zakupe kako bi prebijali sopstvene studente. Zahtevali su da svi progresivni studenti budu izbačeni sa fakulteta.

 

S obzirom na sva ta saznanja, postavlja se jedno logično pitanje, a to je, kako to da sad metodi koji su mnogo radikalniji nego tada naši, tim profesorima budu prihvatljivi? Kako to da je zastrašivaje radnika RTS-a legitimno, a borba za bolje uslove studiranja nije? Kako to da sada tim profesorima ne smetaju stvarni večiti studenti , koji su im smetali tokom protesta 2011 – 2014. (etiketirajući tako lažno lidere tadašnjih protesta)?

 

Svima nama koji imamo sa Filozofskim faklutetom veze je jasno kako  i zbog čega. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu se već decenijama bore razni klanovi za moć. Na njemu vlada jedan feudalni princip koji se ogleda u sledovanju idolopoklonstva i podaništva, a ne razvijanja kritičke svesti. Napredovanje se odigrava putem dvorskih intriga, a ne sticanja znanja. Sednice nastavnonaučnog veća liče pre na neki rijaliti, nego na debatu profesora koji bi trebalo da unaprede institucije samog fakulteta. Njima je uvek u cilju vlast na fakultetu kako bi sproveli svoje malverzacije, biznis planove i komercijalizovali obrazovanje. Svi koji su studirali Filozofski fakultet u poslednjih 20 godina to znaju. Ovaj fakultet spada u red onih sa najskupljim školarinama i jasno kao dan je da je pravi razlog takve nelogičnosti, poriv za pljačkom studenata. Naravno, iz ove grupe je potrebno izdvojiti časne profesore koji  postoje.

 

Određena grupa profesora koja je uvidela u ovim aktuelnim, reakcionrnim protestima, koje predvodi buržoaska proimperijalistička opozicija, šansu da ostvari svoju kombinatoruku, zdušno je podržala iste. To je razlog zbog koga su se pojedini dušebržni profesori odjednom setili“ prava studenta“. Eto zašto žele sad da ih zaštite, pa makar oni bili i večiti studenti. Ovim vašim pismom ste pokazali licemerje i dvostruke aršine. Na proteste liberala i fašista gledate sa simpatijama, dok na klasne zahteve studenata ste gledali sa gnušanjem. No, jedan američki istoričar i aktivista je istakao da “studenti tokom dve nedelje protesta, više nauče nego tokom čitavih studija.” Moja generacija je naučila kakvi ste vi licemeri i kakav je zaista sistem. Mi smo na našim protestima ponosno istakli parolu “Nisu prošli fašisti”, dok su oni vama danas saveznici. No, svima će nama vreme i istorija  suditi. Srećom, u budučnosti vi ćete biti brzo zaboravljeni! “Teško Vama licemeri”.

 

Beograd,

20.03.2019.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE 60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA STOP BLOKADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A