ODRŽANA TRIBINA “KUBA JUČE, DANAS, SUTRA”

Studentski front, frontovska organizacija SKOJ-a koja deluje na univerzitetima, održao je u utorak, 05.02.2020. tribinu pod nazivom “Kuba – juče, danas, sutra”, posvećenu ovoj socijalističkoj zemlji.

Glavni gost tribine bio je ambasador Republike Kube u Srbiji, njegova ekselencija drug Gustavo Trista del Todo. On je pred punom salom “Magistrala” Doma kulture “Studentski grad” govorio o istoriji Kube, kao i o njenim uspesima u izgradnji modernog socijalističkog društva.

 

U svom izlaganju, ambasador je istakao kako je još od uspostavljanja socijalizma na Kubi, 1959. godine, krupni kapital, predvođen imperijalističkim Sjedinjenim državama, neprestano ometao razvoj kubanskog društva. Blokadu, koju je SAD uvela pre 60 godina, ambasador je nazvao svojevrsnim genocidom protiv kubanskog naroda, zbog činjenice da je ona znatno otežala njen ekonomski položaj, čime je prouzrokovana šteta od više milijardi dolara. Time je Kuba izgubila novac koji bi bio uložen u obrazovanje, nauku, zdravstvo i umetnost. Tokom istorije, demokrate i republikanci su imali različit pristup kubanskom pitanju. Dok su demokrate u pojedinim slučajevima bile spremne na dijalog, konzervatnivni republikanci oduvek su poznavali isključivo jezik sile, pretnji i sankcija, što se posebno može uočiti kod aktuelnog predsednika SAD, Donalda Trampa. Tramp je otišao toliko daleko da je čak zabranio i putovanje Amerikanaca na Kubu i obrnuto, čime je broj turista u 2019. godini smanjen za oko milion u odnosu na 2018.

 

Uprkos blokadi, kao i činjenici da SAD sankcioniše sve kompanije koje trguju sa Kubom, ova socijalistička zemlja postigla je neverovatne uspehe na svim poljima. Uprkos poteškoćama u snabdevanju naftom i gasom, većih nestašica nije bilo. Kubansko zdravstvo, poznato kao najbolje na svetu, potpuno je besplatno i dostupno svima. Nauka i umetnost su na visokom nivou, a država ulaže velika sredstva i u razvoj sporta. Obrazovanje je takođe besplatno, a univerzitete mogu pohađati svi, nezavisno od njihovog materijalnog statusa. Reči ambasadora potvrdile su ispravnost parole Studentskog fronta “Ne Bolonja, već Havana”, koja poziva studente u Srbiji da odbace Bolonjsku deklaraciju, i usvoje model obrazovanja sličan kubanskom.

 

Republika Kuba održava prijateljske odnose sa celim svetom, a naročito sa progresivnim i socijalističkim državama, kao i zemljama Latinske Amerike. Jedini neprijatelj Kube jesu upravo Sjedinjene države. Kuba i Srbija oduvek su održavale bliske i prijateljske odnose. Postoje planovi za proširenje saradnje, kao i jačanje kulturne razmene između naše dve zemlje. Kuba beskompromisno priznaje suverenitet i integritet Srbije na čitavoj njenoj teritoriji, i oštro se protivi nezavisnosti Kosova, marionetske tvorevine zapadnog imperijalizma.
Nakon tribine, gostima je podeljen najnoviji broj Glasnika, zvaničnog organa Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

 

 

Sekretarijat Studentskog fronta,
05.02.2020,
Beograd.

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE 60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA STOP BLOKADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A