ODRŽAN SKUP DAN SEĆANJA NA JASERA ARAFATA – SRBIJA UZ NAROD PALESTINE

U Beogradu, u Gradskoj opštini Zemun održana je manifestacija u organizaciji NKPJ i SKOJ-a  „Dan sećanja na Jasera Arafata – Srbija uz narod Palestine“. Simbolično, na dan kada je preminuo (od posledica trovanja) Jaser Arafat, otkriven je mural simbolu palestinskog naroda i velikom prijatelju Srbije i Jugoslavije. Mural je oslikao student Fakulteta primenjenih umetnosti Darko Pantelić, koji je ambasadoru Države Palestine u Srbiji Mohamedu al Namuri uručio bistu sa likom Jasera Arafata.

 

Program je počeo čitanjem pesme ratnog veterana Miodraga Pajića Pajketa, koji je napisao pesmu posvećenu Jaseru Arafatu.  Na samom skupu su bili prisutni ambasador Republike Kube u Srbiji – drug Lejde Ernesto Rodrigez Hernadez,  Palestinska dijaspora u Srbiji, SUBNOR Beograda na čelu sa predsednikom Borom Ercegovcem, Udruženje Stara Bežanija, Društvo srpsko – kubanskog prijateljstva, MOČ, KS, narodni poslanik Bojan Torbica, a protest je podržan i od strane Ruske stranke.

 

Skupu se prvi obratio prvi sekretar SKOJ-a, drug Miloš Karavezić. On je istakao da Srbija treba da prekine diplomatske odnose sa Izraelom i da se mora naći mirno rešenje da Palestinci dobiju svoju državu. On je rekao i da sve što radi Izrael „nije rat protiv terorisa, već palestinskog naroda“.

 

Nakon njega se skupu obratio gneralni sekretar NKPJ, drug Aleksandar Banjanac koji je napomenuo da NKPJ ne podržava akciju Hamasa i otimanje civila, ali da nema opravdanja za odmazdu nad desetinama hiljada palestinskih civila. Drug Banjanac je napomnuo da „američki imperijalisti preko svojih marionetskih tvorevina poput cionističkog Izraela“ nanose žrtve po svetu.

 

Zatim se ispred MOČ-a obratio drug Ratko Krsmanović, istakavši da je Jaser Arafat ubijen poput mnogih antiimperijalističkih boraca kao što su bili Če Gevara, Patris Lumumba i mnogi drugi, a da je bio u redu revolucionara poput Fidela Kastra i drugih boraca za slobou i pravdu.

 

Na samom kraju skupa se obratio ambasador Države Palestine u Srbiji Mohamed Al Namoura, koji je istako da Palestina traži da se hitno zaustavi agresija nad palestinskim narodom i ubrza pružanje humanitarne pomoći, uključujući medicinsku pomoć, hranu, vodu, struju i gorivo. On je napomenuo da:

 

„U ovim teškim i katastrofalnim okolnostima nema reči kojima bi se opisao genocidni rat i uništenje kojim je naš palestinski narod u Gazi podvrgnut rukama izraelske mašine za ubijanje bez obzira na pravila međunarodnog prava“. On se zahvalio našoj partiji na podršci palestinskom narodu u njegovoj „legitimnoj borbi za dobijanje svojih legitimnih prava“.

 

NKPJ ističe da je ceo slobodarski svet zgrožen cionističkim zločinima koji se sprovode nad narodom Palestine. Na samom skupu su sakupljene donacije koje će biti uplaćene na namenski račun za Pomoć narodu Palestine!

 

Sam skup je završen sa pokličima “Živela Srbija – Živela Palestina!”

 

“Dole okupacija!”!

 

“Kosovo je Srbija – Palestina država!”

 

U nastavku možete pročitati pesmu koju je napisao Milovan Pajić:

 

Simbol mira i vođa revolucionarnog pokreta,
harizmatična je ličnost Jasera Arafata.
Rodom iz drevnog Jerusalima, u vekovni poznatom Egiptu je stasao,
na čelo je Palenstinskog pokreta stao.
Palenstinci, drevni narod što po Bliskim istokom luta od nemila do nedraga,
udahnuta je u njih njegova duša i neiscrpna snaga.
Sa grančicom mira i Nobelovom nagradom u ruci,
posvetio se da nađe leka njihovoj vekovnoj muci.
Još odzvanja istorijom njegov govor u Ujedinjenim nacijama,
koji neoborivo demagogiju Zapada slama.
Obeležio je kao pionir Pokret nesvrstanih,
svih onih koje imperijalizam tlači,
da u toj borbi budu smeliji i jači.
Njegov narod i danas krv proliiva,
njegov ideja u njima je jos više živa.
Pod pritiskom američke satane Izraelu je i teritoriju dao,
svetu je jasnu poruku mira slao.
Prozvaše ga da je terorista,
jer nije želeo kako su oni hteli,
moćnici su ga prezirali i mrzeli,
ali ga je poštovao miroljubivi svet celi.
Sa palestinskom maramom na glavi,
bio je istinski i hrabri vođa pravi.
Spada medju velikane dvadesetog veka,
ideja njegova živeće doveka.
Počiva negde u zemlji tuđoj,
njegov narod još nije pronašao spokoj.
I prolivaju krv napaćeni Palestinci,
sjatili se na njih i svetski moćnici.
Spremni da se bore do poslednjega,
odolevaju jačoj sili sećajući se njega.
Jasere, večna ti je slava,
u svakom Palestincu tvoj lik živi, u svakom detetu željena sloboda spava.

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

11. 2023.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

ŠAPIĆU DALJE RUKE OD KUĆE CVEĆA I KOMUNISTA PODIĆI BISTU ŽARKU MARINOVIĆU ISPRED PRAVNOG FAKULTETA 25 GODINA NATO AGRESIJE – NE OPRAŠTAMO, NE ZABORAVLJAMO KONCERT KOREJSKE GRUPE „HOPE BIRD“ POVODOM GODIŠNJICE NATO AGRESIJE SOLIDARNOST I SAUČEŠĆE NARODU RUSIJE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A