OBELEŽENO 100. GODINA KPJ

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) obeležili su 20. aprila 2019. javnim skupom veliki jubilej – 100. godina od osnivanja Socijalističke radničke partije Jugoslavije (komunista) – SRPJ(k), preteče Komunističke partije Jugoslavije (KPJ).

Skup je organizovan na istorijskom mestu, neposredno pored hotela Slavija u Beogradu, u kom je održan osnivački kongres SRPJ(k) pre 100. godina, a koji je počeo upravo 20. aprila uz prisustvo delegata iz cele zemlje.

 

O istorijskom osvrtu na taj trenutak kao i potonje istorijske rezultate partije, prisutne je podsetila članica Sekretarijata NKPJ drugarica Vesna Milunović.

 

Video snimak govora drugarice Milunović možete videti ovde.

 

Skupu su prisustvovali i inostrani delegati, i to predstavnici KP Grčke, Socijalističke radničke partije (SRP) Hrvatske, KP Nemačke, kao i Italijanski komunisti. Skupu se obratio Elisesos Vagenas, sekretar za međunarodne odnose KP Grčke, a potom je Video snimak pročitala prisutnima drugarica Vesna Milunović.

 

Video snimak Video pozdravnog obraćanja KP Grčke možete videti ovde.

 

Usledilo je obraćanje druga Aleksandra Đenića, Prvog sekretara SKOJ-a, koji je istakao istorijski zanačaj osnvanja partije s posebnim akcentom na ulogu koju je u borbi partije imala omladina.

 

Video snimak govora druga Đenića možete videti ovde.

 

Na kraju se svima prisutnima na Trgu Dimitrija Tucovića u Beogradu obratio Generalni sekretar NKPJ, drug Aleksandar Banjanac, koji je u iscrpnom govoru podvukao važnost istorijskog značaja osnivanja partije kao i sve razvojne epizode od progresivnih do revizionističkih, pa sve do raspada partije i osnivanja naše NKPJ pre skoro 30 godina. Takođe, Banjanac je izneo činjenicu da mi danas nosimo najveću odgovornost da se sve slavne stranice i dostignuća KPJ potvrde u savremenoj borbi radnog naroda naše zemlje, te je uputio i poziv radnim ljudima da stupe u redove NKPJ i aktivno se uključe u političku borbu za prava i interese radnog čoveka, a koju niko drugi sem komunista ne vodi i neće voditi.

 

Video snimak govora druga Banjanca možete videti ovde.

 

Stogodišnjica obavezuje, iz istorije učimo i njom se inspirišemo, jubileji postoje kako bi se sumirali rezultati i izvukli zaključci za budućnost. Budućnost komunističkog pokreta leži na klasno svesnim i odgovornim ljudima kadrim da žrtvuju puno toga, zanemarujući vlastite potrebe i želje, kako bi se izborili ciljevi narodne vlasti, pobede principa solidarnosti, jednakosti, progresa, socijalizma-komunizma. Ta žrtva, vera i odgvornost zalog su novih pobeda, za novih 100. godina borbe komunista Jugsolavije. Stupite u partiju, borite se za partiju!

 

Slava KPJ!

 

Slava odvažnim komunistima, borcima za progres i stvar radnog naroda Jugoslavije!

 

Živeo marksizam-lenjinizam!

 

Živeo socijalizam-komunizam!

 

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

22.04.2019.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

INICIJATIVА ZA POSTAVLJANJE BISTE SI ĐINPINGU U BEOGRADU NKPJ-SKOJ U RADNOJ POSETI AMBASADI KUBE 60 GODINA OD OSVAJANJA KOSMOSA SREĆAN 4. APRIL, DAN STUDENATA STOP BLOKADI KUBE

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A