OBELEŽEN VELIČANSTVEN JUBILEJ – 100 GODINA CRVENOG OKTOBRA

7. novembra u fantastičnoj atmosferi i dupke punoj svečanoj sali hotela „Astoria“ u Beogradu, Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) obeležili su stogodišnjicu Velike oktobarske socijalističke revolucije.

Skupu je prisustvovao veliki broj članova i simpatizera, kao i dragih gostiju iz raznih delova zemlje. Poseban značaj skupu doprinelo je prisustvo i učešće ambasadorke Bolivarske Republike Venecuele, drugarice Die Nader de el Andari.

Program Svečane akademije je otpočeo intoniranjem Internacionale, Sovjetske himne, i himne Hej Sloveni.

U uvodnom obraćanju članica sekretarijata NKPJ, drugarica Vesna Milunović pozdravila je prisutne uz uvodno obraćanje o značaju Crvenog oktobra i dalekosežnostima događaja iz Petrograda 1917.

Posle uvodnog dela minutom ćutanja je odata pošta svim komunistima i hrabrim borcima našeg pokreta koji danas više nisu s nama.

Reč je potom imao naš drug Roman Mulić, nekadašnji politički zatvorenik, inženjer-energetičar, društveni i politički delatnik, pisac, lider Slovenskog pokreta u Srbiji – komunista. Roman je izneo podsećanja na važne prethodnike iz našeg naroda koji su utrli put revoluciji u našoj zemlji i u Rusiji i stvaralački doprineli opštem delu progresa.

Usledilo je čitanje pozdravnog pisma skupu upućenog iz Rusije, gde se održava 19. skup Međunarodnog komunističkog pokreta, a na kom našu Partiju predstavljaju drugovi Marijan Kubik, sekretar za međunarodne odnose NKPJ i Nikola Stojiljković, član CK NKPJ.

Po pročitanom pozdravnom pismu u kom su preneti pozdravi Svečanoj akademiji u Beogradu, emitovan je kratak film o Oktobarskoj revoluciji, koji su pripremili omladinci naše Partije.

Mladi umetnik i član CK NKPJ, Milan Alivojvodić, u srčanom i poetičnom stilu pročitao je hroniku boljševičkog ustanka kojom su se svi prisutni podsetili dešavanja koja su prethodila revoluciji i neposredno usledila po pobedi Crvenog oktobra.

U nastavku je sledio umetnički program, tačnije recitacije, koje su izveli nenadmašna drugarica Ana Ručnov, članica Sekretarijata NKPJ i vodeća ličnost Saveza književnika Jugoslavije, koja je recitovala pesmu „Oktobar“ Mihaila Gerasimova, a za njom je recitaciju imao i drug Milun Janković, koji je bravurozno i britko odrecitovao pesmu „Levi marš“ Vladimira Majakovskog.

Dužnost da se skupu obrati s analizom internacionalističkog karaktera važnog praznika i jubileja koji obeležavamo pripala je skojevki Nađi Pavlici koja obavlja dužnost sekretara za međunarodne odnose u SKOJ-u.

Posle njenog govora reč je pripala ambasadorki Bolivarske Republike Venecuele, drugarici Dii Nader de el Andari koja je istakla koliko je Oktobarska revolucija važna za procese koji se vode u Venecueli  u kojoj je revolucija trijumfovala u 21. veku.

U nastavku je skojevac Nikola Grubišić izveo poznatu pesmu „Kaćuša“ i dodatno podigao borbenu i prazničnu atmosferu, koja je inače u uzavreloj svečanoj sali hotela Astoria obilovala brojnim skandiranjima i pokličima.

Posebna je bila čast to što se potom skupu „Pjesmom mrtvih proletera“ Branka Ćopića obratila jedina živa pripadnica Prve proleterske udarne brigade, nosilac spomenice i naša članica, drugarica Nada Gagović. Njeno obraćanje je bilo propraćeno burnim ovacijama. Ponos što je bila i na ovoj Svečanoj akademiji i ovom važnom jubileju s nama upotpunjuje činjenica da je njen otac, inače po nacionalnosti Rus, bio učesnik Velike oktobarske socijalističke revolucije.

U samoj završnici reč su imali dva Aleksandra, najpre Đenić, Prvi sekretar SKOJ-a, a potom i Banjanac, Generalni sekretar NKPJ. Njihovi govori su sumirali značaj praznika koji obeležavamo, dostignuća Crvenog oktobra i svih revolucija koje su usledile za ovom prvom revolucijom radnika i seljaka u istoriji, podsetili su na praktične potvrde teoretskih doprinosa boljševika koje je revolucija potvrdila, drugovi su pružili i opšte ocene savremenog stanja u zemlji i svetu, izneli pozive za daljom internacionalističkom solidarnošću, a predstavili su i svojevrsne najave novih aktivnosti i izazova koji stoje pred našom Partijom i njenim omladinskim savezom.

Skup je zatvorio niz muzičkih numera koje je maestralno izveo kombinovani kubansko-venecuelanski anasambl, uz čije zvuke revolucionarnih pesama je i završena Svečana akademija.

Druženje uz posluženje i lepo raspoloženje je nastavljeno u holu ispred sale.

Uskoro ćemo obajviti i video snimke kompletne Svečane akademije.

Nastavljamo da slavimo Oktobar i stvaramo nova dela progresa.

Slava Velikoj oktobarskoj socijalističkoj revoluciji!

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

08. 11. 2017.

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

KOMUNISTI IZRAZILI SOLIDARNOST SA KUBOM MURAL POVODOM 60 GODINA OSVAJANJA KOSMOSA NKPJ I SKOJ PREDALI PISMO SI ĐINPINGU I KP KINE STOP BUS PLUS MAFIJI NKPJ I SKOJ OBELEŽILI 4. JUL – DAN BORCA

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A